Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie wypłucz.
Krok 2
Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek
Krok 3
Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.
Krok 4
Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.
Krok 5
Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Krok 6
Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej