Żółty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty ryż

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie wypłucz.

Krok 2

Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek

Krok 3

Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.

Krok 4

Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.

Krok 5

Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.

Krok 6

Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej