Żółty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty ryż

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie wypłucz.

Krok 2

Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek

Krok 3

Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.

Krok 4

Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.

Krok 5

Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.

Krok 6

Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej