PRZEPISY.PL

Żółty ryż

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ryż długoziarnisty200 g
  • Rosół z kury Knorr
    1 szt
  • cebula dymka1 szt
  • ząbek czosnku1 szt
  • przyprawa „Pięć Smaków”1 łyżka
  • kurkuma1 łyżka
  • olej1 łyżka
    • Krok 1

      Ryż dokładnie wypłucz.
    • Krok 2

      Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek
    • Krok 3

      Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.
    • Krok 4

      Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.
    • Krok 5

      Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
    • Krok 6

      Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.

    Więcej przepisów z tym produktem

    Rosół z kury KnorrZobacz wszystkie

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    15''
    2
    Łatwe
    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    15''
    2
    Średnie
    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe