Żółty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty ryż

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie wypłucz.

Krok 2

Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek

Krok 3

Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.

Krok 4

Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.

Krok 5

Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.

Krok 6

Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej