Jajka nadziewane grzybami II przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka nadziewane grzybami II

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

30

2 łyżki

20

1

30

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, przekrój każde na pół. Żółtka wydrąż i posiekaj drobno.

Krok 2

Pieczarki i cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie. Ostudź i wymieszaj z serem, bułką tartą i żółtkami. Dopraw do smaku.

Krok 3

Jajka napełnij przygotowanym farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4

Sos grzybowy Knorr wymieszaj z 250 ml wody i zagotuj. Dodaj śmietanę i posiekaną natkę.

Krok 5

Grzybowym sosem zalej naczynie z jajkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami pietruszki.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka nadziewane grzybami II - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bitki ze schabu
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej