Zupa kurkowa na rauszu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kurkowa na rauszu

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

100 gramów

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki opłukać, oczyścić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, usmażyć kurki, posypując masłem i pieprzem.

Krok 2

Do 400ml wody dodać zawartość zupy kurkowej, wymieszać, dodać tymianek, odrobinę pieprzu i zagotować. Wlać wino, ponownie zagotować, dodać usmażone kurki, gotować razem 5 minut.. Na koniec zaciągnąć śmietaną.

Krok 3

Grzanki z chleba posmarować masłem i obsmażyć. Zupę wlać do miseczek, na środek każdej włożyć grzankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kurkowa na rauszu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej