Niemiecka zupa groszkowa - przepis z parówkami | Przepisy.pl pixel

Niemiecka zupa groszkowa

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz groszek w wodzie przez noc. Gotuj ok. 1h do miękkości. Odlej wodę i przełóż groszek do 1l bulionu cielęcego.

Krok 2

Dodaj cebulę, marchewkę, por, seler naciowy i ziemniaki, pokrojone na mniejsze części. Dopraw suszonym majerankiem.

Krok 3

Gdy warzywa staną się miękkie dodaj pokrojone na plasterki parówki. Lekko podgrzej i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Niemiecka zupa groszkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej