Zupa z batatów i dyni
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
155 osób zapisało

Składniki
600 gramów
600 gramów
100 gramów
100 gramów
14 gramów
14 gramów
30 gramów
1 sztuka
3 gramy
225 gramów
225 gramów
1 szczypta
100 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz bataty, umyj je i pokrój na kawałki. Podziel na pół dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Obierz również cebulę, czosnek i imbir, wszystko pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Usmaż cebulę, dynię, bataty i paprykę na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż wszystko jeszcze razem około minutę.
Krok 3
Dodaj do garnka 1 ½ litra wody i rozkruszone kostki bulionowe. Gotuj zupę ok. 30 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Po tym czasie odstaw garnek i rozdrobnij zupę przy użyciu blendera. Dodaj soczewicę i ciecierzycę. Podgrzewaj zupę przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z jogurtem i nasionami konopi.

Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej