Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Autor: Kinga Nożyńska
254
Łatwe
45 min.
2 os.
Pobierz pdf

5766 osób zapisało

Email Listonic
Moja lista zakupów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do ziołowego kurczaka. Rozgrzać patelnie i usmażyć.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy woda odparuje dodajemy usmażonego kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy na środek dwie łyżki farszu i zlepiamy ze sobą końce po obu stronach. Posypujemy tartym serem.

Krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 5

Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 20 minut.
Dodaj notatkę

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

Tagi: PRZYSTAWKI KURCZAK PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ DANIA NA CIEPŁO NA KARNAWAŁ INSTAGRAM Przepisy influencerów Zimowe smaki

Podobne przepisy

6 Opinie o przepisie
Iwona 05.31.2022 Z jednego ciasta ile wychodzi łódeczek?
przepisy.pl 06.21.2022 Średnio jedna łódeczka to około 60 - 80g ciasta.
Jolik 03.27.2022 Jakiej wielkości mają być te kwadraty?
Magda 12.05.2020 TAK. Sprawdzone, ale nie mogę powiedzieć czy dobre, bo po wyjęciu od razu zniknęły do ostatniego okruszka! (Żartuję, miałam w tym swój znaczny udział, pyszne!)
przepisy.pl 03.31.2022 10x10 cm :)
Magda 12.05.2020 TAK. Dostałam cynk, że ten przepis ma wzięcie. Zakasam rękawy!
Aby dodać komentarz, zaloguj się

Przepisy w Waszym wykonaniu

Dodaj zdjęcie

Zobacz również

Inne przepisy

Podobne przepisy

NEWSLETTER

Pobierz darmową aplikację na Twój telefon: