Amazonka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

2 sztuki

8 łyżek

8 łyżek

2 łyżeczki

krem:

8 sztuk

8 łyżek

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

wierzch:

3 szklanki

4 opakowania

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Żółtka i jajka ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać powoli cukier, następnie ciasto stopniowo wymieszać lekko łyżką z mąką i proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C w wysmarowanej margaryną Kasia formie.

Krok 2

Środek: Ubić białka na sztywno. Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie powoli wymieszać ciasto z mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu stopniowo wsypać do ciasta mak. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C w wysmarowanej margaryną Kasia formie.

Krok 3

Masa: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Dodać 1 szklankę śmietanki kremówki 30%. Ubić śmietanę na sztywno. Na puszystą masę dodawać stopniowo skrzepniętą lekko galaretkę. W ten sposób należy zrobić masy śmietankowe w 3 różnych kolorach.

Krok 4

Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną część biszkoptu posmarować jednym kolorem masy, przełożyć środkiem, środek posmarować drugim kolorem masy, położyć drugą część biszkoptu, biszkopt posmarować trzecim kolorem masy.

Krok 5

Na masie ułożyć borówki amerykańskie i zalać galaretką. Galaretkę na górę placka rozpuścić w ½ litra gorącej wody i ostudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amazonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej