Andrzejkowa szarlotka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 kilograma

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

5 sztuk

3 szklanki

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem.

Krok 2

Dodajemy żółtka, pokrojoną w kostkę Kasię i cukier puder.

Krok 3

Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy. Do drugiej wsypujemy kakao i wyrabiamy, wkładamy z trzecim kawałkiem ciasta na godzinę do zamrażarki.

Krok 4

Białka ubijamy, dodajemy cukier zwykły i kisiel.

Krok 5

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i kroimy w plasterki.

Krok 6

Odłożone ciasto rozwałkować i i wyłożyć na natłuszczoną formę.

Krok 7

Układamy jabłka.

Krok 8

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ciemne ścieramy na tarce o dużych oczkach na jabłka.

Krok 9

Przykrywamy pianą z kisielem, na wierzch ścieramy ciasto jasne. Pieczemy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Andrzejkowa szarlotkaAndrzejkowa szarlotka

Szarlotka to kruche lub półkruche ciasto z dodatkiem jabłek. Przepis powstał w XIX wieku we Francji, a nazwa ciasta miała nawiązywać do księżnej Charlotty – szwagierki cara Aleksandra I. Wypiek, którego stworzenie przypisywane jest francuskiemu szefowi kuchni i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Carême'owi, szybko zyskał popularność na całym świecie – głównie dzięki prostocie wykonania i dostępności produktów, niezbędnych do jego przygotowania. Do dzisiaj powstało wiele modyfikacji szarlotki, np. amerykańskie apple pie lub francuska Tarta Tatin. Ciasto doskonale smakuje posypane cynamonem i cukrem pudrem, podane na ciepło z waniliowymi lub śmietankowymi lodami. Dobrze komponuje się też z bitą śmietaną posypaną kakao, startą czekoladą lub rodzynkami. Wypróbuj ten przepis i stwórz własną kompozycję dodatków, które podkreślą smak gorącej, pachnącej szarlotki, a przy tym skradną Twoje serce!