Antar słodko-kwaśny na zimno - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Antar słodko-kwaśny na zimno

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

100 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z Antara podzielić na kawałki (ok. 5 cm), natrzeć przyprawą Knorr i oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano na oleju. Zdjąć z patelni.

Krok 2

Cebulę pokroić w "piórka". Na oleju zeszklić cebulę. Wlać sos słodko kwaśny i dusić 10 minut. Doprawić sos do smaku.

Krok 3

W pojemniku (najlepiej zamykanym) wlać na dno kilka łyżek gorącego sosu - na to kawałki usmażonej ryby - znów sos - ryba - na wierzchu reszta sosu. Zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Krok 4

Potrawa przypomina rybę po grecku ale ma zdecydowanie inny smak. Przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze niż tradycyjnej ryby po grecku. Gorąco polecam miłośnikom orientalnych smaków.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryba leningradzka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antar słodko-kwaśny na zimnoAntar słodko-kwaśny na zimno

Dobrą alternatywą dla sezonowych sałatek serwowanych podczas przyjęć są dania z sosami na zimno. Wśród nich koniecznie powinien pojawić się antar – morska ryba – w wersji słodko-kwaśnej. Aby wydobyć jej smak, należy wcześniej natrzeć filety przyprawą do ryb lub własną kompozycją suszonych ziół, papryki i czosnku. Lekko oprószony mąką nie powinien rozpaść się w trakcie podsmażania go na patelni. Dzięki temu zyska również rumiany kolor. Po ostudzeniu świetnie skomponuje się z sosem słodko-kwaśnym. Spróbuj samodzielnie go przyrządzić, łącząc smak pomidorów, papryki, cebuli ze słodką kukurydzą konserwową oraz ananasem w zalewie. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach, wśród których powinna znaleźć się papryka chili, curry, pieprz i czosnek. Opcjonalnie przyrządzając antar, możesz skorzystać z gotowego sosu słodko-kwaśnego. Warto zadbać o to, aby jego smak połączył się z rybą. W tym celu całość można poddusić, a następnie schłodzić. Gotowe danie podawaj udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki lub listkami kolendry. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią.