
Składniki
1 kilogram
300 gramów
100 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z Antara podzielić na kawałki (ok. 5 cm), natrzeć przyprawą Knorr i oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano na oleju. Zdjąć z patelni.
Krok 2
Cebulę pokroić w "piórka". Na oleju zeszklić cebulę. Wlać sos słodko kwaśny i dusić 10 minut. Doprawić sos do smaku.
Krok 3
W pojemniku (najlepiej zamykanym) wlać na dno kilka łyżek gorącego sosu - na to kawałki usmażonej ryby - znów sos - ryba - na wierzchu reszta sosu. Zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 4
Potrawa przypomina rybę po grecku ale ma zdecydowanie inny smak. Przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze niż tradycyjnej ryby po grecku. Gorąco polecam miłośnikom orientalnych smaków.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Antar słodko-kwaśny na zimno
Dobrą alternatywą dla sezonowych sałatek serwowanych podczas przyjęć są dania z sosami na zimno. Wśród nich koniecznie powinien pojawić się antar – morska ryba – w wersji słodko-kwaśnej. Aby wydobyć jej smak, należy wcześniej natrzeć filety przyprawą do ryb lub własną kompozycją suszonych ziół, papryki i czosnku. Lekko oprószony mąką nie powinien rozpaść się w trakcie podsmażania go na patelni. Dzięki temu zyska również rumiany kolor. Po ostudzeniu świetnie skomponuje się z sosem słodko-kwaśnym. Spróbuj samodzielnie go przyrządzić, łącząc smak pomidorów, papryki, cebuli ze słodką kukurydzą konserwową oraz ananasem w zalewie. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach, wśród których powinna znaleźć się papryka chili, curry, pieprz i czosnek. Opcjonalnie przyrządzając antar, możesz skorzystać z gotowego sosu słodko-kwaśnego. Warto zadbać o to, aby jego smak połączył się z rybą. W tym celu całość można poddusić, a następnie schłodzić. Gotowe danie podawaj udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki lub listkami kolendry. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią.