Antar słodko-kwaśny na zimno - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Antar słodko-kwaśny na zimno

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

100 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z Antara podzielić na kawałki (ok. 5 cm), natrzeć przyprawą Knorr i oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano na oleju. Zdjąć z patelni.

Krok 2

Cebulę pokroić w "piórka". Na oleju zeszklić cebulę. Wlać sos słodko kwaśny i dusić 10 minut. Doprawić sos do smaku.

Krok 3

W pojemniku (najlepiej zamykanym) wlać na dno kilka łyżek gorącego sosu - na to kawałki usmażonej ryby - znów sos - ryba - na wierzchu reszta sosu. Zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Krok 4

Potrawa przypomina rybę po grecku ale ma zdecydowanie inny smak. Przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze niż tradycyjnej ryby po grecku. Gorąco polecam miłośnikom orientalnych smaków.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antar słodko-kwaśny na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryba z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antar słodko-kwaśny na zimnoAntar słodko-kwaśny na zimno

Dobrą alternatywą dla sezonowych sałatek serwowanych podczas przyjęć są dania z sosami na zimno. Wśród nich koniecznie powinien pojawić się antar – morska ryba – w wersji słodko-kwaśnej. Aby wydobyć jej smak, należy wcześniej natrzeć filety przyprawą do ryb lub własną kompozycją suszonych ziół, papryki i czosnku. Lekko oprószony mąką nie powinien rozpaść się w trakcie podsmażania go na patelni. Dzięki temu zyska również rumiany kolor. Po ostudzeniu świetnie skomponuje się z sosem słodko-kwaśnym. Spróbuj samodzielnie go przyrządzić, łącząc smak pomidorów, papryki, cebuli ze słodką kukurydzą konserwową oraz ananasem w zalewie. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach, wśród których powinna znaleźć się papryka chili, curry, pieprz i czosnek. Opcjonalnie przyrządzając antar, możesz skorzystać z gotowego sosu słodko-kwaśnego. Warto zadbać o to, aby jego smak połączył się z rybą. W tym celu całość można poddusić, a następnie schłodzić. Gotowe danie podawaj udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki lub listkami kolendry. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią.