Zupa z małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z małżami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

40 dekagramów

1 łyżka

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, skrój w kostkę a następnie zalej trzema szklankami wody, posól i gotuj pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 2

Obierz pomidory, pokrój na ćwiartki

Krok 3

Cebulę posiekaj i smaż na maśle* do zeszklenia, a potem przełóż do garnka.

Krok 4

Wlej do niej odcedzony wywar z ryby, włóż pomidory, małże oraz szafran. Gotuj wszystko przez pięć minut.

Krok 5

Na koniec zupę przypraw śmietaną, melisą oraz pieprzem. Najlepiej zrobić tą zupę z dorsza lub flądry. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej