Zupa z małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z małżami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

40 dekagramów

1 łyżka

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, skrój w kostkę a następnie zalej trzema szklankami wody, posól i gotuj pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 2

Obierz pomidory, pokrój na ćwiartki

Krok 3

Cebulę posiekaj i smaż na maśle* do zeszklenia, a potem przełóż do garnka.

Krok 4

Wlej do niej odcedzony wywar z ryby, włóż pomidory, małże oraz szafran. Gotuj wszystko przez pięć minut.

Krok 5

Na koniec zupę przypraw śmietaną, melisą oraz pieprzem. Najlepiej zrobić tą zupę z dorsza lub flądry. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z małżami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej