
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
40 dekagramów
1 łyżka
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, skrój w kostkę a następnie zalej trzema szklankami wody, posól i gotuj pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 2
Obierz pomidory, pokrój na ćwiartki
Krok 3
Cebulę posiekaj i smaż na maśle* do zeszklenia, a potem przełóż do garnka.
Krok 4
Wlej do niej odcedzony wywar z ryby, włóż pomidory, małże oraz szafran. Gotuj wszystko przez pięć minut.
Krok 5
Na koniec zupę przypraw śmietaną, melisą oraz pieprzem. Najlepiej zrobić tą zupę z dorsza lub flądry. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej