Zupa z małżami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

40 dekagramów

1 łyżka

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, skrój w kostkę a następnie zalej trzema szklankami wody, posól i gotuj pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 2

Obierz pomidory, pokrój na ćwiartki

Krok 3

Cebulę posiekaj i smaż na maśle* do zeszklenia, a potem przełóż do garnka.

Krok 4

Wlej do niej odcedzony wywar z ryby, włóż pomidory, małże oraz szafran. Gotuj wszystko przez pięć minut.

Krok 5

Na koniec zupę przypraw śmietaną, melisą oraz pieprzem. Najlepiej zrobić tą zupę z dorsza lub flądry. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej