
Składniki
500 mililitrów
5 łyżeczek
1 sztuka
500 mililitrów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko i śmietankę przelej do rondelka i podgrzej. Dodaj cukier i przepołowioną laskę wanilii, mieszaj do czasu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Zagotuj, zestaw z ognia.
Krok 2
Żelatynę rozprowadź w 4 łyżkach wody, przelej do śmietany i energicznie rozmieszaj.
Krok 3
Przelej masę do filiżanek lub foremek i wstaw na ok. 5 godzin do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie wyciągnij deser z foremek. Jeżeli nie chce wyjść, możesz na chwilkę zanurzyć naczynia w gorącej wodzie. Podawaj z konfiturą lub sokiem wiśniowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























