
Składniki
500 mililitrów
5 łyżeczek
1 sztuka
500 mililitrów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko i śmietankę przelej do rondelka i podgrzej. Dodaj cukier i przepołowioną laskę wanilii, mieszaj do czasu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Zagotuj, zestaw z ognia.
Krok 2
Żelatynę rozprowadź w 4 łyżkach wody, przelej do śmietany i energicznie rozmieszaj.
Krok 3
Przelej masę do filiżanek lub foremek i wstaw na ok. 5 godzin do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie wyciągnij deser z foremek. Jeżeli nie chce wyjść, możesz na chwilkę zanurzyć naczynia w gorącej wodzie. Podawaj z konfiturą lub sokiem wiśniowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej