Składniki
1 szklanka
null
null
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietanę zagotuj razem z bulionem Knorr i duś na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Krok 2
Z masła i mąki przygotuj w osobnym naczyniu zasmażkę i dodaj do śmietany. Zagotuj, zestaw z ognia i rozmieszaj energicznie z surowymi żółtkami.
Krok 3
Białe wino zagotuj i dodaj stopniowo do sosu mieszając. Dopraw do smaku rozmarynem, odrobiną soku z cytryny i przyprawami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej