
Składniki
null
1 szklanka
2 łyżki
null
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietanę zagotuj razem z bulionem Knorr i duś na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Krok 2
Z masła i mąki przygotuj w osobnym naczyniu zasmażkę i dodaj do śmietany. Zagotuj, zestaw z ognia i rozmieszaj energicznie z surowymi żółtkami.
Krok 3
Białe wino zagotuj i dodaj stopniowo do sosu mieszając. Dopraw do smaku rozmarynem, odrobiną soku z cytryny i przyprawami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej