Baba mocno cytrynowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

74

147 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

622 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

190 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

15 mililitrów

50 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

syrop cytrynowy:

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jaja oraz żółtka ubij z cukrem na kąpieli wodnej, aż powstanie jasna i puszysta piana. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.

Krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cytrynę kandyzowaną oraz sól wymieszaj.

Krok 3

Pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche połącz. W rondelku rozpuść Kasię i dodaj wraz ze spirytusem. Całość lekko wymieszaj.

Krok 4

Foremkę do baby wysmaruj margaryną i wysyp kaszą manną. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut. Sok z 6 cytryn wymieszaj z cukrem i lekko podgrzej, aż powstanie syrop.

Krok 5

Po pieczeniu wyjmij ostrożnie babę z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem babę i zalej syropem. Całość zawiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno, np. z bitą śmietaną.

2

Opinie o przepisie

  • Pati Pati

    Pati Pati, 16.04.2019

    Czy zamiast margaryny można dodać masło?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba mocno cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba mocno cytrynowaBaba mocno cytrynowa

Puszysta i miękka, o intensywnym cytrynowym zapachu. Trudno się jej oprzeć – nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale i smakowe. O czym mowa? Powitaj w swojej kuchni babę mocno cytrynową! Wystarczy tylko foremka do pieczenia, kilka składników, które masz zawsze pod ręką i gotowe! Spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla osób, które nie wyobrażają sobie wypieków bez tradycyjnych babek. Czy Ty też masz do nich słabość?

Na jaką okazję?

Baba piaskowa cytrynowa sprawdzi się idealnie na świątecznym stole, ale nie tylko. Jeśli szukasz inspiracji na szybki i smaczny deser, ta propozycja to strzał w dziesiątkę! Smakuje dobrze zarówno w wersji solo, jak i w towarzystwie filiżanki ulubionej herbaty.

Czy wiesz, że?

Według wierzeń babka to symbol dostatku i dobrobytu. To także oznaka umiejętności gospodyń, dlatego jest to nieodłączny element świąt.

Dla urozmaicenia:

Babkę możesz dodatkowo polać lukrem. Wszystko według uznania!