Babka Amaretto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

556

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

1.5 szklanki

1 łyżka

2 szklanki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

5 sztuk

syrop:

6 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysmarować formę na babkę i wysypać ją bułką tarta.

Krok 2

Kasię utrzeć dokładnie, dodać skórkę z cytryny i cukier. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i aromaty.

Krok 3

Teraz kolejno wbijać jajka i ucierać. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego na 170 st piekarnika.

Krok 4

Piec około 35-45 min., ale może być trochę krócej lub dłużej.

Krok 5

Przygotować syrop. Podgrzać cukier, amaretto i sok z cytryny.

Krok 6

Upieczone i przestudzone ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Amaretto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka pomarańczowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej