Babka cynamonowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

50 mililitrów

250 gramów

3 łyżeczki

125 gramów

0.5 szklanki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misie ucieramy kostkę do pieczenia Kasia z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. Co chwilę do misy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Babka cynamonowa - Krok 1

Krok 2

Cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Babka cynamonowa - Krok 2

Krok 3

Na koniec do masy dosypujemy rodzynki, migdały i mieszamy do równomiernego połączenia się składników.

Babka cynamonowa - Krok 3

Krok 4

Formę wysmarowujemy tłuszczem, prószymy mąką i nakładamy do niej przygotowaną masę na ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 175 °C przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Babka cynamonowa - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Do babki możesz dodać ulubione owoce.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera, 01.04.2019

    Łatwa i szybka, dałam 120 g cukru i wystarczył, wyszła przepyszna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cynamonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka kresowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cynamonowaBabka cynamonowa

Babka cynamonowa to bardzo łatwe w przyrządzeniu ciasto ucierane, które świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Chociaż po przyprawy korzenne najczęściej sięga się zimą, ten wypiek będzie doskonałym rozwiązaniem także latem, ponieważ dzięki swojej spoistej konsystencji nadawać się będzie do zabrania na piknik, grill czy wycieczkę. Żeby udał się jak najlepiej, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego też wyjmij je z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem. Następnie utrzyj wszystkie w jednej misce, zaczynając od kostki do pieczenia, cukru i cynamonu. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, aż powstanie z nich jednolita masa. Pamiętaj o płatkach migdałów oraz rodzynkach (albo innych bakaliach, np. orzechach włoskich czy suszonej żurawinie), a następnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy. Babkę cynamonową po upieczeniu i przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Będzie dobrze smakowała z wieloma dodatkami – zaserwuj ją np. z powidłami śliwkowymi. Wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.