Babka Cytrynowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

767

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

25 dekagramów

1 szklanka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier puder zmiksuj z Kasią i sokiem z cytryny.

Krok 2

Miksując, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i po jednym jajku.

Krok 3

Ciasto włóż do formy wysmarowanej Kasią.

Krok 4

Piecz około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka CytrynowaBabka Cytrynowa

Babka cytrynowa to jedno z najprostszych do przygotowania ciast ucieranych. Choć przepisów na jej przyrządzenie jest stosunkowo dużo, niemal w każdym z nich znaleźć można informację, że jest szybka w przygotowaniu. Warto dodać także, że to wypiek puszysty, delikatny i lekko kwaskowaty. Do upieczenia babki cytrynowej nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy, że przygotujesz mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę oraz cytrynę, i już możesz zabierać się do ucierania ciasta. Pamiętaj, że ucierać należy tylko do momentu połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować powstanie zakalca. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem, oblej lukrem albo polewą cytrynową. Smaczna będzie także polewa z ciemnej czekolady. Ciekawy efekt uzyskasz, robiąc wzory z jasnej i ciemnej czekolady. Babkę cytrynową udekoruj gałązką bukszpanu albo świeżymi jadalnymi kwiatami – w zależności od okazji. Ucierane ciasto sprawdzi się bardzo dobrze jako słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź przepis i upiecz je!