Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

85 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

3 łyżki

0.166 szklanki

1 opakowanie

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagrzej i gorącym zalej kawę. Dodaj Kasię. Jajko ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj Kasię z kawą.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Krok 3

Dwie foremki na małe babki wysmaruj Kasią i posyp mąką. Ciasto przełóż do foremek i piecz w 180st.C około 25 minut.

Krok 4

Jeszcze ciepłe babki wyjmij z formy. Każdą przekrój na pół.

Krok 5

Spód talerzyka polej sosem czekoladowym, połóż ciasto i podawaj z lodami Carte d'Or Vanilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka kawowa z Carte d’Or Vanilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka kawowa z Carte d’Or VanillaBabka kawowa z Carte d’Or Vanilla

Babka wielkanocna to klasyczne ciasto świąteczne. W Polsce przepis na nią jest powszechnie znany, a niegdyś związanych było z nią też wiele przesądów. Udana, dobrze wyrośnięta miała przynieść domownikom dobrobyt, dlatego poświęcano jej szczególnie dużo uwagi. Dziś, pomimo wielu kulinarnych mód, wciąż pieczona jest w okresie Wielkanocy. Istnieje wiele przepisów na babkę wielkanocną, a wśród nich na te z ciasta drożdżowego i ucieranego. Jeśli zdecydujesz się na ucierane, zrób np. babkę kawową z lodami waniliowymi. Zacznij od dokładnego zmiksowania jajek oraz cukru. Dopiero kiedy stworzą puszystą masę, dodaj do nich nieco przesianej mąki – dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze. Gotową babkę kawową podaj na talerzu polanym czekoladą. Ułóż obok kulkę lodów waniliowych. Będą pasowały do niej także płatki migdałowe albo skórka pomarańczowa. Do polania ciasta nadawać się będzie z kolei czekolada. Babkę kawową udekoruj kolorowymi jajkami z marcepanu albo czekoladowymi figurkami. Upiecz ją nie tylko na święta!