Babka marmurkowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

217

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

12 dekagramów

12 dekagramów

25 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąki wymieszane z proszkiem, jajka, cukier, rozpuszczoną i wystudzoną Kasię wymieszać mikserem.

Krok 2

Trzy czwarte ciasta wylać do formy podłużnej (z wysmarowanym Kasią i posypanym bułką tartą dnem).

Krok 3

Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać.

Krok 4

Zrobić "łaty" na jasnym cieście.

Krok 5

Piec 50 minut w 140*C w piekarniku z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka marmurkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka marmurkowaBabka marmurkowa

Puszysta babka z kakaowym akcentem to propozycja na smaczny wypiek, który sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy lub słodka przekąska o każdej porze dnia. Do przyrządzenia dwóch rodzajów ciasta potrzeba zaledwie kilku składników – mąki, jajek, margaryny, cukru i proszku do pieczenia. Po ich zmieszaniu dzieli się całość na dwie porcje i do mniejszej dodaje się kakao. W ten sposób powstaje dwukolorowa babka marmurkowa. Piecze się ją w formie keksowej. Po ostygnięciu ciasto posypuje się cukrem pudrem, polewa lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Jego wierzch można udekorować rodzynkami, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Bakalie często dosypuje się również do ciasta przed pieczeniem. Pamiętaj, by obtoczyć je wtedy w mące, aby za bardzo nie opadły. Babka w takiej postaci sprawdzi się także podczas świąt – upiecz ją wtedy w specjalnej trapezowej formie i podawaj jako deser, np. po śniadaniu wielkanocnym. Jeśli masz ochotę na delikatną babkę marmurkową, skorzystaj z podanego przepisu.