Babka piaskowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

0.5 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć, dodawać po kolei żółtka, cukier, sok z cytryny i śmietanę.

Krok 2

Wszystko dokładnie utrzeć.

Krok 3

Ubić pianę z białek.

Krok 4

Dodać do żółtek.

Krok 5

Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki.

Krok 6

Wszystko dokładnie i powoli wymieszać.

Krok 7

Przełożyć do wysmarowanej blaszki i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

Krok 8

Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
BABKA BANANOWA
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Babka piaskowa to bardzo proste w wykonaniu ciasto, które sprawdzi się nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych. Co zrobić, aby uzyskać puszysty, pozbawiony zakalca wypiek, którego powierzchnia będzie gładka i pozbawiona pęknięć? Tłuszcz przeznaczony do jej przygotowania powinien mieć temperaturę pokojową. Należy go dobrze napowietrzyć, to znaczy ucierać tak długo, aż będzie pozbawiony grudek. Dopiero wówczas możesz przejść do stopniowego dodawania cukru. Również jajka powinny mieć temperaturę pokojową – w przeciwnym wypadku masa się zważy, to znaczy tłuszcz nie połączy się z nimi dokładnie. Przed stopniowym dodawaniem jajek do ciasta, najlepiej rozbić je nieco przy pomocy trzepaczki do ubijania piany. Warto także pamiętać, aby babki piaskowej nie piec w zbyt wysokiej temperaturze. W zupełności wystarczające będzie 170 st. C. Jeżeli na powierzchni ciasta utworzy się skorupka, temperaturę należy zmniejszyć do około 155 – 160 st. C. W przeciwnym wypadku zacznie ona pękać pod wpływem rośnięcia ciasta. Zanim wyjmiesz deser z piekarnika, zostaw go na kilka minut w formie, żeby ostygł. Przed zaserwowaniem możesz obsypać babkę cukrem pudrem. Smacznego!