Babka piaskowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

5 sztuk

0.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Krok 2

Wbijać stopniowo jajka, cały czas ucierając.

Krok 3

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z masą.

Krok 4

Masę można podzielić na 2 części i do połowy dodać kakao

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Babka piaskowa to ciasto, które świetnie komponuje się z kawą, herbatą albo szklanką mleka. Możesz zabrać je ze sobą do pracy lub zaserwować na przyjęciu. Deser ten jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną w proporcji 1:1, margaryny, która stanowi ¼ całości masy, jajek, proszku do pieczenia oraz substancji zapachowych. Dobrze sprawdzi się tu na przykład aromat waniliowy, śmietankowy lub cytrynowy. Wyróżnia się dwie podstawowe metody przygotowywania babki piaskowej – na ciepło oraz na zimno. Ciasto przyrządzone drugim sposobem ma mniejszą objętość, a także bardziej zwartą konsystencję. Gotowe wkłada się do formy wyłożonej papierem i wstawia do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Utrzymuje się ją do momentu, aż ciasto wyrośnie, a następnie podnosi stopniowo do 190 st. C. Babka piaskowa pod kątem struktury przypomina ciasto kruche, lecz jest znacznie delikatniejsza. Jeżeli chcesz urozmaicić nieco jej podstawową wersję, do ciasta dodaj łyżkę kakao – uzyskasz w ten sposób dwukolorowy deser.