Babka wielkanocna

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

50 gramów

15 dekagramów

5 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę połączyć z drożdżami, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, płynną Kasią i olejkiem rumowym.

Krok 2

Całość dokładnie wyrobić.

Krok 3

Dodać pianę z białek.

Krok 4

Formę do babek wysmarować olejem.

Krok 5

Wylać ciasto i odstawić od wyrośnięcia.

Krok 6

Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka wielkanocnaBabka wielkanocna

Babka to ciasto, które powinno się znaleźć na każdym wielkanocnym stole. Jest wyjątkowo lekkie i puszyste. Dużą popularnością cieszy się między innymi babka wielkanocna z bakaliami. Jeżeli chcesz uzyskać jej dwukolorową wersję, dodaj do masy dwie łyżeczki kakao. Gotowe ciasto należy przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Babka wielkanocna będzie gotowa, jeżeli włożysz w nią wykałaczkę, a po wyciągnięciu będzie ona sucha. Ciasto możesz udekorować na różne sposoby: posypać cukrem pudrem lub oblać polewą (sprawdzi się szczególnie lukier królewski, a także polewa czekoladowa lub cytrynowa). Na wierzchu umieść, wedle upodobań, bakalie, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową, migdały, posiekane orzechy włoskie czy kolorowe posypki i draże. Układaj z nich wzory – dzięki temu babka wielkanocna będzie bardziej kolorowa i lepiej zaprezentuje się na świątecznym stole. Tak przygotowany wypiek najlepiej przechowuj w chłodnym miejscu. Życzymy smacznego.