Babka wielkanocna

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1159

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

40 gramów

1 szklanka

3 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 100 g mąki i 1/2 szklanki mleka.

Krok 2

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 4

Dodać resztę mąki, mleka, rozczyn, skórkę z cytryny i rodzynki.

Krok 5

Ciasto wyrobić, dodając roztopioną i lekko przestudzoną Kasię.

Krok 6

Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę.

Krok 7

Przełożyć do natłuszczonej formy i piec 40 min. w temp. 180 stopni.

Krok 8

Przed podaniem polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka kakaowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej