Bakaliowy mazurek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

822 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

926 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

2 garść

2 garść

2 garść

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy siekamy Kasię z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.

Bakaliowy mazurek - Krok 1

Krok 2

Owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. Jaja ubijamy mikserem, dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy.

Bakaliowy mazurek - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.

Bakaliowy mazurek - Krok 3

Krok 4

Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.

Bakaliowy mazurek - Krok 4

Krok 5

Na ciasto wykładamy masę bakaliową dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Bakaliowy mazurek - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal, 21.03.2016

    Mniammmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Strzałkowska

    Ewa Strzałkowska, 15.03.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakaliowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakaliowy mazurekBakaliowy mazurek

Mazurek bakaliowy to bardzo prosty i jednocześnie efektowny wypiek. Jego podstawę stanowi kruche, cienkie ciasto, a przykrywa je gruba warstwa bakalii: orzechów, migdałów, fig, suszonych daktyli. Mieszankę bakaliową skomponujesz dowolnie, tak, by przeważały w niej Twoje ulubione smaki. Połącz ją w masę za pomocą jajek oraz miodu, a następnie dopraw kardamonem. Dobrym sposobem będzie także dodatek niewielkiej ilości kakao, które nada masie czekoladowego posmaku i intensywnego koloru. Sekretem udanego mazurka bakaliowego jest jednak ciasto. Żeby było kruche i delikatne wszystkie składniki należy zagnieść razem dość szybko, żeby zbytnio ich nie ogrzać. Tłuszcz powinien być dobrze schłodzony, podobnie jak surowe, zagniecione już ciasto. Po wyłożeniu nim blachy, nakłuj je w wielu miejscach. Dzięki temu nie urośnie i nie zrobią się w nim wybrzuszenia. Następnie nałóż na wierzch masę bakaliową i całość upiecz. Gotowy, wystudzony mazurek udekoruj – bogate ozdoby to cecha, która wyróżnia mazurki spośród innych ciast. Wypróbuj nasz przepis!