Banica z porami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banica z porami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1

5 sztuk

0.5 szklanki

50 gramów

400 gramów

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto - połącz jedno jajko z mąką, drożdżami i wodą. Podziel na 5 części, posmaruj każdą oliwą, pozostaw na 20 - 30 minut.

Krok 2

Roztrzep pozostałe jajka (pozostaw 3 łyżeczki do posmarowania ciasta), roztop tłuszcz, zetrzyj ser - połącz składniki i dodaj do nich podduszonego na maśle pora. Oprósz pokruszoną Mini kostką Knorr.

Krok 3

Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutkie plastry, na każdą nałóż nadzienie i zawiń w roladę.

Krok 4

Ułóż je w posmarowanej masłem prostokątnej formie, pozostaw na ok. 30 minut, po tym czasie posmaruj jajkiem i piecz w 170 stopni do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej