Pierś z kurczaka ze szpinakiem i ziemniakami na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Pierś umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.

Krok 2

Na patelnię parową wlej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Ułóż wszystkie składniki. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki, szpinak i pierś kurczakaZiemniaki, szpinak i pierś kurczaka

Szpinak bardzo często serwuje się jako nadzienie do naleśników albo dodatek do makaronów. Tym razem skosztuj innego połączenia – szpinaku z ziemniakami. Spróbuj przyrządzić danie według tego przepisu – smak na pewno pozytywnie zaskoczy Ciebie i domowników. Jeśli przygotowujesz danie w sezonie, w którym trudno o świeży szpinak, postaw na ten mrożony. Danie będzie tak samo pyszne. By przyrządzić potrawę jak najlepiej, postaraj się kupić w sklepie dobre mięso. Pierś z kurczaka powinna być delikatnie różowa i soczysta, o neutralnym zapachu. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku, trzeba je odpowiednio doprawić. Kurczaka i szpinak warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Na pewno sprawdzi się czosnek – zarówno ten świeży, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, jak i ten w postaci przyprawy. Dorzuć także nieco ziół, a także curry, które idealnie pasuje do kurczaka. Możesz także dodać trochę sera typu feta lub starty na tarce ser żółty. Potrawę koniecznie podawaj na gorąco.