
Składniki
1 sztuka
200 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Pierś umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
Krok 2
Na patelnię parową wlej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Ułóż wszystkie składniki. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka
Szpinak bardzo często serwuje się jako nadzienie do naleśników albo dodatek do makaronów. Tym razem skosztuj innego połączenia – szpinaku z ziemniakami. Spróbuj przyrządzić danie według tego przepisu – smak na pewno pozytywnie zaskoczy Ciebie i domowników. Jeśli przygotowujesz danie w sezonie, w którym trudno o świeży szpinak, postaw na ten mrożony. Danie będzie tak samo pyszne. By przyrządzić potrawę jak najlepiej, postaraj się kupić w sklepie dobre mięso. Pierś z kurczaka powinna być delikatnie różowa i soczysta, o neutralnym zapachu. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku, trzeba je odpowiednio doprawić. Kurczaka i szpinak warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Na pewno sprawdzi się czosnek – zarówno ten świeży, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, jak i ten w postaci przyprawy. Dorzuć także nieco ziół, a także curry, które idealnie pasuje do kurczaka. Możesz także dodać trochę sera typu feta lub starty na tarce ser żółty. Potrawę koniecznie podawaj na gorąco.