Pierś z kurczaka ze szpinakiem i ziemniakami na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Pierś umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.

Krok 2

Na patelnię parową wlej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Ułóż wszystkie składniki. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki, szpinak i pierś kurczakaZiemniaki, szpinak i pierś kurczaka

Szpinak bardzo często serwuje się jako nadzienie do naleśników albo dodatek do makaronów. Tym razem skosztuj innego połączenia – szpinaku z ziemniakami. Spróbuj przyrządzić danie według tego przepisu – smak na pewno pozytywnie zaskoczy Ciebie i domowników. Jeśli przygotowujesz danie w sezonie, w którym trudno o świeży szpinak, postaw na ten mrożony. Danie będzie tak samo pyszne. By przyrządzić potrawę jak najlepiej, postaraj się kupić w sklepie dobre mięso. Pierś z kurczaka powinna być delikatnie różowa i soczysta, o neutralnym zapachu. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku, trzeba je odpowiednio doprawić. Kurczaka i szpinak warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Na pewno sprawdzi się czosnek – zarówno ten świeży, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, jak i ten w postaci przyprawy. Dorzuć także nieco ziół, a także curry, które idealnie pasuje do kurczaka. Możesz także dodać trochę sera typu feta lub starty na tarce ser żółty. Potrawę koniecznie podawaj na gorąco.