
Składniki
1 sztuka
200 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Pierś umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
Krok 2
Na patelnię parową wlej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Ułóż wszystkie składniki. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka
Szpinak bardzo często serwuje się jako nadzienie do naleśników albo dodatek do makaronów. Tym razem skosztuj innego połączenia – szpinaku z ziemniakami. Spróbuj przyrządzić danie według tego przepisu – smak na pewno pozytywnie zaskoczy Ciebie i domowników. Jeśli przygotowujesz danie w sezonie, w którym trudno o świeży szpinak, postaw na ten mrożony. Danie będzie tak samo pyszne. By przyrządzić potrawę jak najlepiej, postaraj się kupić w sklepie dobre mięso. Pierś z kurczaka powinna być delikatnie różowa i soczysta, o neutralnym zapachu. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku, trzeba je odpowiednio doprawić. Kurczaka i szpinak warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Na pewno sprawdzi się czosnek – zarówno ten świeży, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, jak i ten w postaci przyprawy. Dorzuć także nieco ziół, a także curry, które idealnie pasuje do kurczaka. Możesz także dodać trochę sera typu feta lub starty na tarce ser żółty. Potrawę koniecznie podawaj na gorąco.