Pierś z kurczaka ze szpinakiem i ziemniakami na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Pierś umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.

Krok 2

Na patelnię parową wlej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Ułóż wszystkie składniki. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki, szpinak i pierś kurczakaZiemniaki, szpinak i pierś kurczaka

Szpinak bardzo często serwuje się jako nadzienie do naleśników albo dodatek do makaronów. Tym razem skosztuj innego połączenia – szpinaku z ziemniakami. Spróbuj przyrządzić danie według tego przepisu – smak na pewno pozytywnie zaskoczy Ciebie i domowników. Jeśli przygotowujesz danie w sezonie, w którym trudno o świeży szpinak, postaw na ten mrożony. Danie będzie tak samo pyszne. By przyrządzić potrawę jak najlepiej, postaraj się kupić w sklepie dobre mięso. Pierś z kurczaka powinna być delikatnie różowa i soczysta, o neutralnym zapachu. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku, trzeba je odpowiednio doprawić. Kurczaka i szpinak warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Na pewno sprawdzi się czosnek – zarówno ten świeży, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, jak i ten w postaci przyprawy. Dorzuć także nieco ziół, a także curry, które idealnie pasuje do kurczaka. Możesz także dodać trochę sera typu feta lub starty na tarce ser żółty. Potrawę koniecznie podawaj na gorąco.