Banica ze szpinakiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

113

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

5 sztuk

1 szklanka

50 gramów

600 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto - połącz jedno jajko z mąką, drożdżami i wodą. Podziel na 5 części, każdą posmaruj oliwą, pozostaw na 20 - 30 minut.

Krok 2

Roztrzep pozostałe jajka (pozostaw 3 łyżeczki do posmarowania ciasta), roztop tłuszcz, zetrzyj ser i pokrój drobno szpinak - połącz składniki i dopraw Przyprawą Delikat.

Krok 3

Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutkie plastry, na każdą nałóż nadzienie i zawiń w roladę.

Krok 4

Prostokątną formę nasmaruj margaryną, ułóż w niej roladki i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj jajkiem i wstaw do pieczenia w 170 stopniach do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej