Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 litr

40 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać zimna woda i moczyć przez noc. Zlać wodę, w której moczyły sie grzyby, zalać ponownie zimna woda, zagotować i gotować przez około 1/2 godziny na małym ogniu. Wodę z gotowania olać, odstawić. Grzyby ostudzić i bardzo drobno pokroić. Kapustę posiekać, włożyć do garnka, zalać woda, dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, gotować na średnim ogniu przez około godziny. Po ugotowaniu odlać wodę z kapusty, odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, zeszklić. Dodać grzyby i kapustę, wymieszać wszystko na patelni i chwile podsmażyć. Doprawić, delikatem i pieprzem. Ostudzić.

Krok 3

Przygotowujemy ciasto. Na desce wymieszać make z maślanką. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko na lekko oprószonym maka blacie. Z ciasta wycinać male kółka. Na środek każdego kółka kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy jak pierożki, a końce pierożków zlepiamy, zawijając je wokół palca. Uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i po wypłynięciu gotujemy przez ok 3 minuty.

Krok 4

Zagotuj wodę wg opisu na opakowaniu, dodaj zawartość torebki barszczu, gotuj na bardzo małym ogniu. Dopraw sokiem z kapusty, pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj z uszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta

Tę wigilijną potrawę warto serwować nie tylko w święta, ale i na inne okazje. Barszcz z uszkami z grzybami i kapustą jest pikantny, kwaśny i ma delikatnie wędzony aromat. Dobrze doprawione nadzienie uszek, w połączeniu z barszczem czerwonym o intensywnym aromacie grzybów, tworzy wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie. Może stanowić pierwsze danie obiadowe lub ciepłą kolację. Lepienie uszek jest dość czasochłonne, dlatego warto przygotować za jednym razem większą ich porcję i część zamrozić. Pamiętaj, by posypać je mąką i oddzielić kolejne porcje folią, tak by się nie posklejały. W ten sposób, kiedy będziesz mieć ochotę na tę świąteczną potrawę, wystarczy przygotować barszcz i ugotować zamrożone uszka. Zupa będzie bardzo smaczna, gdy posypiesz ją posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać do barszczu przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrą przyprawą do tego rodzaju zupy będą także majeranek, tymianek lub pieprz ziołowy. Zamiast leśnych grzybów, do farszu możesz dodać pieczarki. Zapoznaj się z przepisem na to niezastąpione na świątecznym stole danie i ciesz się jego smakiem także w inne dni roku!