Batatowe muffinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki suche:

220 gramów

120 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

składniki mokre:

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

0.5 szklanki

dodatkowo:

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, ugotuj w skórce do miękkości, wystudź. Następnie zdejmij skórkę i rozdrobnij w blenderze.

Batatowe muffinki - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku. Suche składniki wymieszaj w jednej misce, mokre w drugiej.

Batatowe muffinki - Krok 2

Krok 3

Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu i niezbyt dokładnie wymieszaj.

Batatowe muffinki - Krok 3

Krok 4

Formę na muffinki wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Każdy otwór foremki wypełnij ciastem do 2/3 wysokości.

Batatowe muffinki - Krok 4

Krok 5

Muffinki posyp drobno posiekanymi migdałami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika (opcja pieczenia góra i dół) i piecz około 30 minut w 170 st.C.

Batatowe muffinki - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

1

Opinie o przepisie

  • Halina Ostrowska - Dyksa

    Halina Ostrowska - Dyksa , 08.10.2016

    Potrzebuję przepisu na zwykłe, proste babeczki z musem jabłkowym ...... Pozdrawiam b. serdecznie i miłej soboty życzę :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batatowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Truskawkowe babeczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Batatowe muffinkiBatatowe muffinki

Bataty charakteryzują się słodkim i delikatnym smakiem – są zatem idealnym składnikiem, którego warto użyć nie tylko przy przygotowywaniu dań głównych, ale przede wszystkim deserów. Batatowe muffinki to słodka przekąska, która świetnie pasuje do popołudniowej kawy, herbaty czy owocowego koktajlu. Dodana do ciasta kurkuma nadaje muffinkom charakterystycznego, lekko pikantnego posmaku, a także zabarwia je na intensywny pomarańczowy kolor. Babeczki posypane drobno posiekanymi migdałami prezentują się wyjątkowo apetycznie. Jeśli nie przepadasz za kurkumą, możesz z powodzeniem zastąpić ją cynamonem. Z delikatnym smakiem batatu dobrze współgra też skórka pomarańczowa lub cytrynowa, która nada wypiekom intensywnego zapachu. Batatowe muffinki mogą posłużyć za deser, który zabierzesz np. do pracy lub szkoły. Dobrze prezentują się także na świątecznym stole. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak wspaniale mogą smakować muffiny z batatami. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.