Ciasto biszkoptowe - przepis na prosty placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto biszkoptowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

791

heart
1619 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka na ciasto biszkoptowe oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawajcie partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając.

Ciasto biszkoptowe - Krok 1

Krok 2

Do masy jajecznej wsypcie przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszajcie rózgą kuchenną, aby składniki na ciasto biszkoptowe się połączyły.

Ciasto biszkoptowe - Krok 2

Krok 3

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóżcie delikatnie ciasto i pieczcie w temperaturze 160°C przez około 40 minut.

Ciasto biszkoptowe - Krok 3

Krok 4

Gorące ciasto wyjmijcie z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuśćcie je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostawcie do wystudzenia.

Ciasto biszkoptowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto biszkoptowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto biszkoptoweCiasto biszkoptowe

Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto biszkoptowe, cieszy się tak dużą popularnością? Odpowiedź jest prosta! Uniwersalne, delikatne w smaku i po prostu przepyszne – spróbujcie przyrządzić ciasto biszkoptowe z naszego przepisu. Musi się udać! Ciasto idealnie smakuje samo lub jako baza do zrobienia własnej kompozycji deseru, np. z owocami czy z bitą śmietaną.

Dla kogo?

Ciasto biszkoptowe to propozycja dla każdego, kto poszukuje sprawdzonej receptury na ten delikatny deser. Możecie dowolnie modyfikować nasz przepis, aby za każdym razem przygotować nową wersję ciasta biszkoptowego – dzięki temu każdy łasuch słodkości będzie usatysfakcjonowany po wspólnym posiłku!

Na jaką okazję?

Na każdą, ale przede wszystkim na codzienną porcję pysznych, domowych słodyczy. Proste ciasto biszkoptowe z powodzeniem przygotujecie na każde święta i różne uroczystości rodzinne. Szybkość przygotowywania to zdecydowany atut naszego przepisu. Teraz na kilka godzin przed ważnym obiadem lub rodzinną kolacją upieczecie puszyste i aromatyczne ciacho.

Czy wiesz, że?

Ciasta biszkoptowe – według tradycyjnych przepisów – mogą być przygotowywane na zimno lub na ciepło. W metodzie gorącej wszystkie składniki z przepisu na ciasto biszkoptowe umieszcza się w misce, którą następnie podgrzewa się na parze. Z kolei biszkopt przygotowywany na zimno wymaga oddzielenia białek od żółtek jaj i ubijania ich w temperaturze pokojowej.

Dla urozmaicenia:

Proste ciasto biszkoptowe możesz połączyć z ulubioną masą lub owocami. W wersji okrągłej będzie doskonałą bazą do tortów. Podzielcie wystudzony biszkopt na trzy części i przesmarujcie je kremem na bazie mascarpone i śmietanki. Do tego kolorowa posypka, sezonowe owoce i czarujący tort dla jubilata gotowy!