Biszkopt z jagodami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

masa:

0.5 litra

3 łyżki

3 łyżeczki

wierzch:

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i proszek do pieczenia.

Krok 2

Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Temp. pieczenia 175 st. około 25-35 min.

Krok 3

Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pól. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno mikserem, dodać cukier puder.

Krok 4

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody i rozpuścić w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofali. Lekko ciepłą dodać do śmietany i dobrze wymieszać.

Krok 5

Dodać połowę jagód i jeszcze raz wymieszać. Masą przełożyć biszkopt.

Krok 6

Na wierzchu ułożyć resztę jagód i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej