Bliny (przepis podstawowy)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i sól. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.

Krok 3

Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
19 osób ogląda przepis:
Sernik z budyniem
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej