Składniki
25 gramów
1 łyżeczka
2 szklanki
100 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i sól. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.
Krok 3
Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bliny (przepis podstawowy)
Chcecie przygotować bliny? Przepis podstawowy na to znane z Rosji, Ukrainy i Białorusi danie, znajdziecie u nas. Mimo że za wschodnią granicą bliny spożywa się najczęściej w czasie Maselnicy, czyli tygodnia ostatkowego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić je do swojego codziennego menu obiadowego. Sprawdźcie, jak zrobić bliny i zaserwujcie je swojej rodzinie. Będzie oryginalnie i pysznie!
Dla kogo? Prosty przepis na bliny na stałe zagości u tych z was, którzy lubią kuchnię wschodnią. To idealny pomysł na danie obiadowe dla osób zabieganych.
Na jaką okazję? Jeśli szukacie urozmaicenia codziennego menu obiadowego – wybierzcie bliny. Przepis przyda się również w porze kolacji oraz podczas domowych imprez.
Czy wiesz, że? Bliny, zgodnie z rosyjską tradycją, wystawiane były na parapetach domów, jako posiłek dla pielgrzymów oraz biednych.
Dla urozmaicenia: Oryginalny przepis na bliny sugeruje, aby jeść je bez żadnych dodatków. Znajdziecie jednak wiele propozycji podania blinów, między innymi z rybą, marynowanymi grzybami, serem, jajkiem na twardo czy sosami.