Bliny – przepis podstawowy: prosty i oryginalny | Przepisy.pl pixel

Bliny (przepis podstawowy)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i sól. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.

Krok 3

Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bliny (przepis podstawowy) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bliny (przepis podstawowy)Bliny (przepis podstawowy)

Chcecie przygotować bliny? Przepis podstawowy na to znane z Rosji, Ukrainy i Białorusi danie, znajdziecie u nas. Mimo że za wschodnią granicą bliny spożywa się najczęściej w czasie Maselnicy, czyli tygodnia ostatkowego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić je do swojego codziennego menu obiadowego. Sprawdźcie, jak zrobić bliny i zaserwujcie je swojej rodzinie. Będzie oryginalnie i pysznie!

Dla kogo? Prosty przepis na bliny na stałe zagości u tych z was, którzy lubią kuchnię wschodnią. To idealny pomysł na danie obiadowe dla osób zabieganych.

Na jaką okazję? Jeśli szukacie urozmaicenia codziennego menu obiadowego – wybierzcie bliny. Przepis przyda się również w porze kolacji oraz podczas domowych imprez.

Czy wiesz, że? Bliny, zgodnie z rosyjską tradycją, wystawiane były na parapetach domów, jako posiłek dla pielgrzymów oraz biednych.

Dla urozmaicenia: Oryginalny przepis na bliny sugeruje, aby jeść je bez żadnych dodatków. Znajdziecie jednak wiele propozycji podania blinów, między innymi z rybą, marynowanymi grzybami, serem, jajkiem na twardo czy sosami.