Blok czekoladowy

- Krok 1Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, dosyp cukier i kakao.
- Krok 2Całość zagotuj, aby składniki się dobrze rozpuściły.
- Krok 3Przestudź.
- Krok 4Połowę herbatników drobno pokrusz.
- Krok 5Masę kakaową przelej do miski, wsyp mleko w proszku i pokruszone herbatniki.
- Krok 6Wszystko wymieszaj.
- Krok 7Pod koniec dołóż resztę połamanych na pół herbatników.
- Krok 8Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Krok 9Przełóż masę do formy, ugnieć i wstaw do lodówki.
- Krok 10Blok najlepszy jest następnego dnia.

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to doskonała alternatywa dla klasycznych czekolad. Jest prosty w przyrządzeniu i świetnie smakuje – szczególnie na drugi dzień, kiedy smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną. Jego podstawową wersję możesz dowolnie urozmaicać, sięgając po różne dodatki, np. suszone owoce (daktyle, morele, figi, rodzynki lub żurawinę), orzechy (włoskie, laskowe, płatki migdałów), kandyzowaną skórkę pomarańczy czy płatki owsiane. Zainspiruj się więc i przygotuj własną słodką przekąskę w postaci bloku czekoladowego. Niezbędne do tego będzie mleko w proszku, kostka do pieczenia, kakao oraz herbatniki. Masę kakaową przyrządź na bazie rozpuszczonej kostki, opcjonalnie doprawiając ją szczyptą cynamonu lub laską wanilii. Mleko w proszku oraz pokruszone herbatniki dodawaj do przestudzonej masy, dzięki czemu całość zyska spójną konsystencję. Wykorzystaj wybrane przez siebie dodatkowe składniki. Blok czekoladowy ugnieć i przełóż do formy keksowej. Wypróbuj ten przepis i podziel się opinią.