Blok czekoladowy - przepis, jak zrobić ciasto blok | Przepisy.pl pixel

Blok czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

309

heart
940 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5899 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

250 gramów

175 gramów

60 gramów

300 gramów

100 gramów

80 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.

Blok czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.

Blok czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.

Blok czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.

Blok czekoladowy - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Kinga B.

    Kinga B. , 01.12.2022

    TAK. Idealny pomysł na świąteczną słodkość! Dla mnie jest to smak dzieciństwa. Blok czekoladowy był robiony tylko raz w roku. Od siebie dodałabym nerkowce i kandyzowaną skórkę z pomarańczy - uwielbiam to połączenie. Podczas tegorocznych świąt na pewno zagości na moim stole :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 19.12.2021

    Muszę zrobić wygląda pysznie a czekolada w każdej postaci pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta O.O

    Wioleta O.O , 18.12.2021

    TAK/ Ale ekstra patent na orzechy! Mnie zawsze przeszkadzały, więc je pomijałam. Albo dawałam włoskie. Na pewno wypróbuję teraz z laskowymi. Tylko może je posiekam?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolo Wsky

    Karolo Wsky , 10.12.2021

    TAK. Super przepis. Klasyczny deser. Można go podawać codziennie, jak i w dni Świąteczne. Aby nadać mu świątecznego charakteru polecam mój patent - dodatek olejku pomarańczowego :-D. Wesołych Świąt życzę <3.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolo Wsky

    Karolo Wsky , 10.12.2021

    TAK. Super przepis. Klasyczny deser. Można go podawać codziennie, jak i w dni Świąteczne. Aby nadać mu świątecznego charakteru polecam mój patent - dodatek olejku pomarańczowego :-D. Wesołych Świąt życzę <3.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolo Wsky

    Karolo Wsky , 09.12.2021

    Super przepis. Uniwersalny deser. Może być codzienny, a można podać go w Święta. Mój patent na nadanie świątecznego charakteru to olejek pomarańczowy :-). Polecam wypróbować. Wesołych Świąt <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 11.07.2021

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 08.12.2020

    TAK* U mnie blok czekoladowy kroluje od dziecinstwa, zawsze robiony był wg tradycyjnego przepisu z samymi herbatnikami. Zurawina i orzechy beda dla mnie nowoscia, jak widac czlowiek uczy sie cale zycie :) dzięki za inspiracje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia. Spróbuj sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz miałeś okazję próbować tego kultowego smakołyku? Powroty do przepisów z dawnych lat, takich jak ten na blok czekoladowy, są teraz w modzie!

Dla kogo? Blok czekoladowy – przepis z herbatnikami zadowoli kulinarnych minimalistów. Jesteś w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musisz zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu przepisu na blok czekoladowy kluczowa okazuje się lodówka.

Na jaką okazję? Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym z mleka w proszku, serwowanym na chłodno chętnie będziesz raczyć się w upalne dni.

Czy wiesz, że? Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie bloku czekoladowego z herbatnikami na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów. To ważne, zwłaszcza gdy chcesz podać zachęcająco wyglądający deser podczas wizyty gości.

Dla urozmaicenia: Do czekoladowego deseru świetnie pasują suszona żurawina oraz rodzynki. Jak jeszcze wzbogacić przepis na blok czekoladowy z mlekiem w proszku? Nie bój się eksperymentować z kulinarnymi kontrastami. Pokruszone krakersy idealnie przełamują słodki smak.