Blok czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

122

636 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

450 gramów

6 łyżek

500 gramów

7 opakowań

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, dosyp cukier i kakao. Całość zagotuj, aby składniki się dobrze rozpuściły. Przestudź.

Krok 2

Połowę herbatników drobno pokrusz.

Krok 3

Masę kakaową przelej do miski, wsyp mleko w proszku i pokruszone herbatniki. Wszystko wymieszaj. Pod koniec dołóż resztę połamanych na pół herbatników.

Krok 4

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, ugnieć i wstaw do lodówki. Blok najlepszy jest następnego dnia.

4

Opinie o przepisie

  • Paweł Dziedzic

    Paweł Dziedzic

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maddie Smith

    Maddie Smith

    Wyszło wyśmienite! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Syrewicz

    Paulina Syrewicz

    Najgorszy przepis na blok czekoladowy nieudał mi się a robiłam wszystko tak jak jest napisane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Morka

    Kacper Morka

    Czy coś się stanie jeśli mleko w proszku dodam, zanim masa będzie ostudzona ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Blok czekoladowy to doskonała alternatywa dla klasycznych czekolad. Jest prosty w przyrządzeniu i świetnie smakuje – szczególnie na drugi dzień, kiedy smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną. Jego podstawową wersję możesz dowolnie urozmaicać, sięgając po różne dodatki, np. suszone owoce (daktyle, morele, figi, rodzynki lub żurawinę), orzechy (włoskie, laskowe, płatki migdałów), kandyzowaną skórkę pomarańczy czy płatki owsiane. Zainspiruj się więc i przygotuj własną słodką przekąskę w postaci bloku czekoladowego. Niezbędne do tego będzie mleko w proszku, kostka do pieczenia, kakao oraz herbatniki. Masę kakaową przyrządź na bazie rozpuszczonej kostki, opcjonalnie doprawiając ją szczyptą cynamonu lub laską wanilii. Mleko w proszku oraz pokruszone herbatniki dodawaj do przestudzonej masy, dzięki czemu całość zyska spójną konsystencję. Wykorzystaj wybrane przez siebie dodatkowe składniki. Blok czekoladowy ugnieć i przełóż do formy keksowej. Wypróbuj ten przepis i podziel się opinią.