Blok czekoladowy z bakaliami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

245

641 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1411 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 mililitrów

100 gramów

400 gramów

3 łyżki

500 gramów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do zrobienia bloku czekoladowego z bakaliami przygotuj foremkę o wymiarach 25 cm x 30 cm i wyłóż ją pergaminem.

Blok czekoladowy z bakaliami - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i kostką do pieczenia Kasia, dodaj kakao i czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.

Blok czekoladowy z bakaliami - Krok 2

Krok 3

Do gęstniejącej masy dodaj pokruszone biszkopty, rodzynki, pokruszone orzechy i pokrojone morele.

Blok czekoladowy z bakaliami - Krok 3

Krok 4

Gorącą jeszcze masę dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki, dociskając ręką. Wyrównaj wierzch. Blok czekoladowy z bakaliami odstaw do wystygnięcia.

Blok czekoladowy z bakaliami - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 22.03.2020

    TAK. Mleko (0,5% tłuszczu) można zastąpić wodą, a orzechy przed dodaniem do masy można uprażyć na suchej patelni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bartczuk

    Justyna Bartczuk, 14.12.2019

    Pyszne niebawem zrobię jeszcze raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak, 09.01.2019

    bardzo lubie bloki czekoladowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia  szafaryn

    Oliwia szafaryn , 28.01.2018

    pyszny miam miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • barbara sochacka

    barbara sochacka, 06.11.2017

    naprawdę smaczne i bardzo łatwe, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto z musem czekoladowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowy z bakaliamiBlok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy to słodka masa z mleka w proszku i kakao. Ma zwartą konsystencję, a smaku nadają jej orzechy, rodzynki i inne bakalie, często także urozmaicone kawałkami wafli, herbatników czy innych ciastek. Bloki, popularne kilkadziesiąt lat temu, teraz znowu pojawiają się na stołach. Nic w tym dziwnego: są bardzo łatwe w przyrządzeniu, słodkie, smaczne, a dodatkowo można dopasować dodatki do swoich upodobań. Oprócz proponowanych przez nas bakalii sprawdzą się też np. suszone śliwki, figi czy płatki owsiane. Jeśli lubisz przełamywać słodycz czekolady, idealne będą np. kwaśne wiśnie albo gorzkawa skórka pomarańczowa. Jak przygotować blok czekoladowy? W dużym garnku rozpuść cukier w mleku, dodaj kostkę do pieczenia, a na koniec czekoladę oraz kakao. Kiedy ze składników powstanie gęsta masa, połącz ją z drobno pokrojonymi dodatkami i przelej do wyłożonej papierem formy. Blok czekoladowy z bakaliami pozostaw do wystygnięcia, a gotowy pokrój na niewielkie kawałki. Wydrukuj ten przepis i przygotuj blok przy najbliższej okazji. Jest pyszny!