
Składniki
250 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
750 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotującej się wody dodaj kostki rosołowe a następnie warzywa mrożone. Gotuj kilka minut, do miękkości warzyw. Następnie, łyżką cedzakową wyciągnij je z garnka i umieść w niewielkich szklaneczkach lub filiżankach.
Krok 2
Pokrój kurczaka, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przenieś do filiżanek.
Krok 3
W bulionie rozpuść żelatynę. Zalej warzywa i wstaw naczynia do lodówki. Galart będzie gotowy po kilku godzinach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Błyskawiczny galart
Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przystawkę, ta propozycja będzie dobra dla Ciebie. Galart, inaczej nazywany galaretą, świetnie prezentuje się na talerzu. W dodatku z łatwością i szybko go przygotujesz. Będziesz potrzebować do tego warzyw. W sezonie wiosennym i letnim sięgnij po świeże, zimą skorzystaj z mrożonych. Stwórz kompozycję marchewki, pietruszki i selera. Ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Sprawdzą się ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone w kostkę warzywa przełóż do salaterek, miseczek lub filiżanek. Dla urozmaicenia dodaj do nich, oprócz rekomendowanych składników, kukurydzę lub groszek. Sięgnij także po gotowane lub wędzone mięso. Może to być na przykład pierś z kurczaka czy indyka. We wcześniej przyrządzonym bulionie dokładnie wymieszaj żelatynę. Tak przygotowaną zalewą polej warzywa i odstaw do lodówki, aż całość uzyska zwartą konsystencję. Galart podawaj polany niewielką ilością octu i posypany świeżymi liśćmi ziół. Świetnie będzie smakował z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj nasz przepis!