Błyskawiczny galart

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

788

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

750 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

250 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj kostki rosołowe a następnie warzywa mrożone. Gotuj kilka minut, do miękkości warzyw. Następnie, łyżką cedzakową wyciągnij je z garnka i umieść w niewielkich szklaneczkach lub filiżankach.

Krok 2

Pokrój kurczaka, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przenieś do filiżanek.

Krok 3

W bulionie rozpuść żelatynę. Zalej warzywa i wstaw naczynia do lodówki. Galart będzie gotowy po kilku godzinach.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczny galartBłyskawiczny galart

Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przystawkę, ta propozycja będzie dobra dla Ciebie. Galart, inaczej nazywany galaretą, świetnie prezentuje się na talerzu. W dodatku z łatwością i szybko go przygotujesz. Będziesz potrzebować do tego warzyw. W sezonie wiosennym i letnim sięgnij po świeże, zimą skorzystaj z mrożonych. Stwórz kompozycję marchewki, pietruszki i selera. Ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Sprawdzą się ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone w kostkę warzywa przełóż do salaterek, miseczek lub filiżanek. Dla urozmaicenia dodaj do nich, oprócz rekomendowanych składników, kukurydzę lub groszek. Sięgnij także po gotowane lub wędzone mięso. Może to być na przykład pierś z kurczaka czy indyka. We wcześniej  przyrządzonym bulionie dokładnie wymieszaj żelatynę. Tak przygotowaną zalewą polej warzywa i odstaw do lodówki, aż całość uzyska zwartą konsystencję. Galart podawaj polany niewielką ilością octu i posypany świeżymi liśćmi ziół. Świetnie będzie smakował z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj nasz przepis!