Błyskawiczny galart przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Błyskawiczny galart

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

750 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj kostki rosołowe a następnie warzywa mrożone. Gotuj kilka minut, do miękkości warzyw. Następnie, łyżką cedzakową wyciągnij je z garnka i umieść w niewielkich szklaneczkach lub filiżankach.

Krok 2

Pokrój kurczaka, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przenieś do filiżanek.

Krok 3

W bulionie rozpuść żelatynę. Zalej warzywa i wstaw naczynia do lodówki. Galart będzie gotowy po kilku godzinach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczny galartBłyskawiczny galart

Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przystawkę, ta propozycja będzie dobra dla Ciebie. Galart, inaczej nazywany galaretą, świetnie prezentuje się na talerzu. W dodatku z łatwością i szybko go przygotujesz. Będziesz potrzebować do tego warzyw. W sezonie wiosennym i letnim sięgnij po świeże, zimą skorzystaj z mrożonych. Stwórz kompozycję marchewki, pietruszki i selera. Ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Sprawdzą się ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone w kostkę warzywa przełóż do salaterek, miseczek lub filiżanek. Dla urozmaicenia dodaj do nich, oprócz rekomendowanych składników, kukurydzę lub groszek. Sięgnij także po gotowane lub wędzone mięso. Może to być na przykład pierś z kurczaka czy indyka. We wcześniej  przyrządzonym bulionie dokładnie wymieszaj żelatynę. Tak przygotowaną zalewą polej warzywa i odstaw do lodówki, aż całość uzyska zwartą konsystencję. Galart podawaj polany niewielką ilością octu i posypany świeżymi liśćmi ziół. Świetnie będzie smakował z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj nasz przepis!