Składniki
250 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
750 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotującej się wody dodaj kostki rosołowe a następnie warzywa mrożone. Gotuj kilka minut, do miękkości warzyw. Następnie, łyżką cedzakową wyciągnij je z garnka i umieść w niewielkich szklaneczkach lub filiżankach.
Krok 2
Pokrój kurczaka, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przenieś do filiżanek.
Krok 3
W bulionie rozpuść żelatynę. Zalej warzywa i wstaw naczynia do lodówki. Galart będzie gotowy po kilku godzinach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Błyskawiczny galart
Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przystawkę, ta propozycja będzie dobra dla Ciebie. Galart, inaczej nazywany galaretą, świetnie prezentuje się na talerzu. W dodatku z łatwością i szybko go przygotujesz. Będziesz potrzebować do tego warzyw. W sezonie wiosennym i letnim sięgnij po świeże, zimą skorzystaj z mrożonych. Stwórz kompozycję marchewki, pietruszki i selera. Ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Sprawdzą się ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone w kostkę warzywa przełóż do salaterek, miseczek lub filiżanek. Dla urozmaicenia dodaj do nich, oprócz rekomendowanych składników, kukurydzę lub groszek. Sięgnij także po gotowane lub wędzone mięso. Może to być na przykład pierś z kurczaka czy indyka. We wcześniej przyrządzonym bulionie dokładnie wymieszaj żelatynę. Tak przygotowaną zalewą polej warzywa i odstaw do lodówki, aż całość uzyska zwartą konsystencję. Galart podawaj polany niewielką ilością octu i posypany świeżymi liśćmi ziół. Świetnie będzie smakował z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj nasz przepis!