Błyskawiczny galart przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Błyskawiczny galart

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

750 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj kostki rosołowe a następnie warzywa mrożone. Gotuj kilka minut, do miękkości warzyw. Następnie, łyżką cedzakową wyciągnij je z garnka i umieść w niewielkich szklaneczkach lub filiżankach.

Krok 2

Pokrój kurczaka, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przenieś do filiżanek.

Krok 3

W bulionie rozpuść żelatynę. Zalej warzywa i wstaw naczynia do lodówki. Galart będzie gotowy po kilku godzinach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Błyskawiczny galart - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczny galartBłyskawiczny galart

Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przystawkę, ta propozycja będzie dobra dla Ciebie. Galart, inaczej nazywany galaretą, świetnie prezentuje się na talerzu. W dodatku z łatwością i szybko go przygotujesz. Będziesz potrzebować do tego warzyw. W sezonie wiosennym i letnim sięgnij po świeże, zimą skorzystaj z mrożonych. Stwórz kompozycję marchewki, pietruszki i selera. Ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Sprawdzą się ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone w kostkę warzywa przełóż do salaterek, miseczek lub filiżanek. Dla urozmaicenia dodaj do nich, oprócz rekomendowanych składników, kukurydzę lub groszek. Sięgnij także po gotowane lub wędzone mięso. Może to być na przykład pierś z kurczaka czy indyka. We wcześniej  przyrządzonym bulionie dokładnie wymieszaj żelatynę. Tak przygotowaną zalewą polej warzywa i odstaw do lodówki, aż całość uzyska zwartą konsystencję. Galart podawaj polany niewielką ilością octu i posypany świeżymi liśćmi ziół. Świetnie będzie smakował z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj nasz przepis!