Bożonarodzeniowe łamańce z makiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

10 dekagramów

20 mililitrów

25 dekagramów

ciasto:

1 sztuka

15 dekagramów

6 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalać wodą i odstawić na całą noc, następnie powoli gotować przez godzinę.

Krok 2

Odcedzić na sicie, przepuścić przez maszynkę 2 lub 3 razy (założyć specjalne sitko do maku).

Krok 3

Mak doprawić miodem, bakaliami, uperfumować likierem Amaretto.

Krok 4

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 5

Rozwałkować, wyciąć ciastka o dowolnych kształtach.

Krok 6

Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

Krok 7

Mak ułożyć na półmisku, udekorować łamańcami, oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bożonarodzeniowe łamańce z makiemBożonarodzeniowe łamańce z makiem

Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas wigilijnej kolacji, koniecznie wypróbuj przepis na bożonarodzeniowe łamańce z makiem. Oprócz maku, do ich przygotowania potrzebujesz m.in. mąki, jajek, kostki do pieczenia, bakalii oraz miodu. Mak zalej wodą i odstaw na całą noc. Po ugotowaniu, odcedź go na sicie i przepuść dwa lub trzy razy przez maszynkę. By podkreślić jego smak, dopraw go miodem oraz ulubionymi bakaliami, np. orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. Pamiętaj, że ciasto na łamańce powinno być dobrze schłodzone, dlatego włóż je do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, wytnij ciastka o dowolnym kształcie, najlepiej gwiazdek lub serc, i piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Masę makową przełóż na półmiski lub do salaterki i udekoruj łamańcami (z wbitych w masę ciastek możesz uformować stożek). Gotowy wypiek serwuj posypany obficie cukrem pudrem. Pobierz listę składników i przygotuj te kruche bożonarodzeniowe ciasteczka z makiem.