
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 szczypty
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do garnka wlej wodę, dodaj tymianek i listek laurowy. Do zimnej wody włóż filety, gotuj 6-7 minut. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę z wierzchu. Potem osącz dorsza, podziel go na kawałeczki i usuń ości. Wlej oliwę na patelnię, wrzuć czosnek, podgrzej, ale uważaj, aby czosnek się nie przyrumienił. Dodaj dorsza, podsmaż, mieszając. Następnie dodaj ziemniaki, wymieszaj, wlej mleko. Posyp pieprzem i solą, wymieszaj z natką. Masę przełóż do żaroodpornej formy, zapiekaj, aż na wierzchu powstanie złota skorupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej