Brazylijskie krokiety z kurczaka

- Krok 1Piersi ugotuj w wodzie z włoszczyzną. Mięso wystudź a następnie posiekaj drobno.
- Krok 2Fix Knorr rozmieszaj w 125 ml wody i pozostaw na 3 minuty.
- Krok 3W misce połącz posiekane mięso, przygotowany Fix (dzięki temu mięso będzie doprawione, a kotlety idealną odpowiednią konsystencję), pokrojoną kolendrę, wyciśnięty sok z limonki oraz serek.
- Krok 4Wyrób jednolitą masę, następnie uformuj nieduże kotlety. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Krok 5Po tym czasie kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Pozostałą włoszczyznę z gotowania wykorzystaj do przygotowania sałatki jarzynowej.

Brazylijskie krokiety z kurczaka – czym różnią się od klasycznych, znanych w Polsce? W Polsce krokiety to naleśniki z mięsem, grzybami, kapustą lub ziemniakami, panierowane i smażone. Spróbuj jednak przygotować je w nieco inny sposób, czyli bez ciasta naleśnikowego. Ich podstawą jest mięso z kurczaka, ugotowanego w wywarze razem z włoszczyzną, oraz serek śmietankowy. Kiedy mięso będzie gotowe, posiekaj je drobno i wymieszaj z pozostałymi dodatkami. Uformuj z nich podłużne kotleciki i włóż do lodówki, żeby łatwiej było je panierować. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż. Zamiast bułki tartej użyj dokładnie pokruszonych płatków kukurydzianych – dzięki temu krokiety będą bardziej chrupiące. Przygotuj do nich sos. Kotleciki są delikatne w smaku, więc nie bój się eksperymentować z dodatkami. Pasować będą nie tylko łagodne dipy, ale także ostre np. chili, czosnkowe albo meksykańskie. Brazylijskie krokiety sprawdzą się jako danie obiadowe, a także jako nadzienie do tortilli albo zimna przekąska. Przygotuj je i znajdź dla nich najlepszą formę podania.