Brazylijskie krokiety z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

608 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

100 mililitrów

250 gramów

1 pęczek

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi ugotuj w wodzie z włoszczyzną. Mięso wystudź a następnie posiekaj drobno.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj w 125 ml wody i pozostaw na 3 minuty.

Krok 3

W misce połącz posiekane mięso, przygotowany Fix (dzięki temu mięso będzie doprawione, a kotlety idealną odpowiednią konsystencję), pokrojoną kolendrę, wyciśnięty sok z limonki oraz serek.

Krok 4

Wyrób jednolitą masę, następnie uformuj nieduże kotlety. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 5

Po tym czasie kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pozostałą włoszczyznę z gotowania wykorzystaj do przygotowania sałatki jarzynowej.

5

Opinie o przepisie

  • Krystyna Anczewska Anczewska

    Krystyna Anczewska Anczewska , 12.01.2020

    pyszne takich jes zcze nie jadlam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Lichosik-Judycka

    Grażyna Lichosik-Judycka , 12.01.2020

    po co tyle tłuszczu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Wojcieszek

    Elżbieta Wojcieszek , 27.08.2019

    Smacznie i inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Buczyński

    Piotr Buczyński , 04.04.2019

    Raczej sznycje anie krokiety.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brazylijskie krokiety z kurczakaBrazylijskie krokiety z kurczaka

Brazylijskie krokiety z kurczaka – czym różnią się od klasycznych, znanych w Polsce? W Polsce krokiety to naleśniki z mięsem, grzybami, kapustą lub ziemniakami, panierowane i smażone. Spróbuj jednak przygotować je w nieco inny sposób, czyli bez ciasta naleśnikowego. Ich podstawą jest mięso z kurczaka, ugotowanego w wywarze razem z włoszczyzną, oraz serek śmietankowy. Kiedy mięso będzie gotowe, posiekaj je drobno i wymieszaj z pozostałymi dodatkami. Uformuj z nich podłużne kotleciki i włóż do lodówki, żeby łatwiej było je panierować. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż. Zamiast bułki tartej użyj dokładnie pokruszonych płatków kukurydzianych – dzięki temu krokiety będą bardziej chrupiące. Przygotuj do nich sos. Kotleciki są delikatne w smaku, więc nie bój się eksperymentować z dodatkami. Pasować będą nie tylko łagodne dipy, ale także ostre np. chili, czosnkowe albo meksykańskie. Brazylijskie krokiety sprawdzą się jako danie obiadowe, a także jako nadzienie do tortilli albo zimna przekąska. Przygotuj je i znajdź dla nich najlepszą formę podania.