Brazylijskie krokiety z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

590 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

250 gramów

1 pęczek

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi ugotuj w wodzie z włoszczyzną. Mięso wystudź a następnie posiekaj drobno.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj w 125 ml wody i pozostaw na 3 minuty.

Krok 3

W misce połącz posiekane mięso, przygotowany Fix (dzięki temu mięso będzie doprawione, a kotlety idealną odpowiednią konsystencję), pokrojoną kolendrę, wyciśnięty sok z limonki oraz serek.

Krok 4

Wyrób jednolitą masę, następnie uformuj nieduże kotlety. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 5

Po tym czasie kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pozostałą włoszczyznę z gotowania wykorzystaj do przygotowania sałatki jarzynowej.

5

Opinie o przepisie

  • Krystyna Anczewska Anczewska

    Krystyna Anczewska Anczewska

    pyszne takich jes zcze nie jadlam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Lichosik-Judycka

    Grażyna Lichosik-Judycka

    po co tyle tłuszczu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Wojcieszek

    Elżbieta Wojcieszek

    Smacznie i inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Buczyński

    Piotr Buczyński

    Raczej sznycje anie krokiety.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brazylijskie krokiety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brazylijskie krokiety z kurczakaBrazylijskie krokiety z kurczaka

Brazylijskie krokiety z kurczaka – czym różnią się od klasycznych, znanych w Polsce? W Polsce krokiety to naleśniki z mięsem, grzybami, kapustą lub ziemniakami, panierowane i smażone. Spróbuj jednak przygotować je w nieco inny sposób, czyli bez ciasta naleśnikowego. Ich podstawą jest mięso z kurczaka, ugotowanego w wywarze razem z włoszczyzną, oraz serek śmietankowy. Kiedy mięso będzie gotowe, posiekaj je drobno i wymieszaj z pozostałymi dodatkami. Uformuj z nich podłużne kotleciki i włóż do lodówki, żeby łatwiej było je panierować. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż. Zamiast bułki tartej użyj dokładnie pokruszonych płatków kukurydzianych – dzięki temu krokiety będą bardziej chrupiące. Przygotuj do nich sos. Kotleciki są delikatne w smaku, więc nie bój się eksperymentować z dodatkami. Pasować będą nie tylko łagodne dipy, ale także ostre np. chili, czosnkowe albo meksykańskie. Brazylijskie krokiety sprawdzą się jako danie obiadowe, a także jako nadzienie do tortilli albo zimna przekąska. Przygotuj je i znajdź dla nich najlepszą formę podania.