
Składniki
3 sztuki
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść brokuły i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 225 stopni i przygotuj nasmarowaną formę lub naczynie żaroodporne. Pokrój pomidory na plasterki.
Krok 3
Ugotowane i odcedzone brokuły ułóż w naczyniu. Przykryj plasterkami pomidora.
Krok 4
Czosnek wyciśnij do 2 łyżek oliwy i polej nią warzywa. Posyp solą i pieprzem. Ułóż warstwę startego sera.
Krok 5
Zapiekaj ok. 8 do 10 minut, aż ser się zrumieni. Podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej