Aksamitna zupa - krem z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z cukinii

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

80 gramów

330 gramów

1 litr

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekać, poddusić na oliwie.

Krok 2

Dodać pokrojoną marchewkę, cukinię, ziemniaka, wodę i przyprawy - gotować 15min. w temp. 90C.

Krok 3

Zmiksować, zaprawić śmietaną - gotować ok. 3min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa-krem z cukiniiZupa-krem z cukinii

Cukinia to warzywo szczególnie popularne w okresie letnim i jesiennym. W kuchni może być wykorzystywane zarówno w formie surowej, jak również w postaci zawekowanych przetworów. Warto przygotować te drugie i przechowywać w spiżarce – dzięki nim bowiem zupę-krem z cukinii będzie można przygotowywać także poza sezonem. Przyrządzenie jej nie sprawia wielkich kłopotów i zajmuje niewiele czasu, efekt finalny zadowoli jednak, z pewnością, miłośników zup. Wśród podstawowych składników powinny znaleźć się różne warzywa. Oprócz głównego, dobrze komponują się też: cebula, czosnek i marchewka. Niezbędna jest jednocześnie odrobina śmietany, a także odpowiednio dobrane przyprawy i bulion, który można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Posiekana i podduszona na oliwie cebula z czosnkiem zapewnią potrawie charakterystyczny zapach. Gotujące się warzywa wystarczy zmiksować i odpowiednio zaprawić śmietaną. By uniknąć mało estetycznych grudek ze śmietany, należy wcześniej ją zahartować. Zupę możesz podawać gorącą i letnią – w zależności od temperatury będzie miała różne właściwości. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jakie to proste!