Aksamitna zupa - krem z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z cukinii

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

80 gramów

330 gramów

1 litr

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekać, poddusić na oliwie.

Krok 2

Dodać pokrojoną marchewkę, cukinię, ziemniaka, wodę i przyprawy - gotować 15min. w temp. 90C.

Krok 3

Zmiksować, zaprawić śmietaną - gotować ok. 3min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa-krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa-krem z cukiniiZupa-krem z cukinii

Cukinia to warzywo szczególnie popularne w okresie letnim i jesiennym. W kuchni może być wykorzystywane zarówno w formie surowej, jak również w postaci zawekowanych przetworów. Warto przygotować te drugie i przechowywać w spiżarce – dzięki nim bowiem zupę-krem z cukinii będzie można przygotowywać także poza sezonem. Przyrządzenie jej nie sprawia wielkich kłopotów i zajmuje niewiele czasu, efekt finalny zadowoli jednak, z pewnością, miłośników zup. Wśród podstawowych składników powinny znaleźć się różne warzywa. Oprócz głównego, dobrze komponują się też: cebula, czosnek i marchewka. Niezbędna jest jednocześnie odrobina śmietany, a także odpowiednio dobrane przyprawy i bulion, który można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Posiekana i podduszona na oliwie cebula z czosnkiem zapewnią potrawie charakterystyczny zapach. Gotujące się warzywa wystarczy zmiksować i odpowiednio zaprawić śmietaną. By uniknąć mało estetycznych grudek ze śmietany, należy wcześniej ją zahartować. Zupę możesz podawać gorącą i letnią – w zależności od temperatury będzie miała różne właściwości. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jakie to proste!