
Składniki
80 gramów
1 sztuka
80 gramów
330 gramów
1 litr
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekać, poddusić na oliwie.
Krok 2
Dodać pokrojoną marchewkę, cukinię, ziemniaka, wodę i przyprawy - gotować 15min. w temp. 90C.
Krok 3
Zmiksować, zaprawić śmietaną - gotować ok. 3min. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa-krem z cukinii
Cukinia to warzywo szczególnie popularne w okresie letnim i jesiennym. W kuchni może być wykorzystywane zarówno w formie surowej, jak również w postaci zawekowanych przetworów. Warto przygotować te drugie i przechowywać w spiżarce – dzięki nim bowiem zupę-krem z cukinii będzie można przygotowywać także poza sezonem. Przyrządzenie jej nie sprawia wielkich kłopotów i zajmuje niewiele czasu, efekt finalny zadowoli jednak, z pewnością, miłośników zup. Wśród podstawowych składników powinny znaleźć się różne warzywa. Oprócz głównego, dobrze komponują się też: cebula, czosnek i marchewka. Niezbędna jest jednocześnie odrobina śmietany, a także odpowiednio dobrane przyprawy i bulion, który można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Posiekana i podduszona na oliwie cebula z czosnkiem zapewnią potrawie charakterystyczny zapach. Gotujące się warzywa wystarczy zmiksować i odpowiednio zaprawić śmietaną. By uniknąć mało estetycznych grudek ze śmietany, należy wcześniej ją zahartować. Zupę możesz podawać gorącą i letnią – w zależności od temperatury będzie miała różne właściwości. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jakie to proste!