Brownie krówkowo-czekoladowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
5808 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 gramów
110 gramów
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli wlewamy płynną czekoladę cały czas ubijając.

Krok 3
Po chwili wsypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę ciasta i podpiekamy ją w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 15 min.

Krok 5
Podpieczone ciasto smarujemy masą kajmakową.

Krok 6
Polewamy drugą połową czekoladowego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie krówkowo-czekoladowe
Już samo hasło „brownie” wywołuje u niejednego smakosza prawdziwą ekscytację. Gdy do tego dorzucimy dodatkową porcję czekolady oraz masę kajmakową, znajdziemy się w raju dla wszystkich łasuchów, którzy za kawałek przyjemnie wilgotnego i intensywnego w smaku deseru daliby się pokroić. Spokojnie, brownie krówkowo-czekoladowego wystarczy dla wszystkich!
Dla kogo?
Brownie stanowi bezkonkurencyjny wypiek według większości fanów czekoladowych deserów. Tym razem pójdź o krok dalej i wzbogać go masą krówkową.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie i wymieszanie składników nie trwa długo, więc po przepis na brownie krówkowo-czekoladowe sięgaj, gdy tylko pojawi się ochota na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Brownie jest ciastem wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Rozpoznasz je po tym, że jest dość niskie (w recepturach nie używa się proszku do pieczenia), wierzch spękany, a wnętrze wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Brownie krówkowo-czekoladowe podawaj pokrojone w kostkę. Wierzch możesz posypać orzechami pekan.