Buchty z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

70 gramów

1 sztuka

2 sztuki

130 gramów

1 sztuka

1 sztuka

krem:

300 gramów

0.5 łyżeczki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i żółtka, 80 g Kasi, miąższ wanilii oraz startą na tarce skórkę z cytryny.

Krok 2

Starannie wyrobić, oprószyć mąką.

Krok 3

Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić.

Krok 5

Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.

Krok 6

Wiśnie wymieszać z cynamonem.

Krok 7

Z ciasta uformować 16 kul, w środek każdej włożyć łyżeczkę wiśni, dokładnie zlepić i ponownie uformować w kulkę.

Krok 8

Formę żaroodporną dokładnie wysmarować tłuszczem.

Krok 9

Buchty układać ciasno w formie, oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.

Krok 10

Pozostałą Kasię stopić i posmarować nią buchty (to sprawi, że będą kruche).

Krok 11

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec 40 min. na złoty kolor.

Krok 12

Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buchty z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kołacz z kruszonką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej