Budyń czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Budyń czekoladowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

4 łyżki

4 łyżeczki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj 100 ml wody i wlej mleko. Dodaj cukier i zagotuj.

Budyń czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do gotującego mleka.

Budyń czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Skrobię wymieszaj z niewielką ilością zimnego mleka i wlej do wrzącego mleka.

Budyń czekoladowy - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyń czekoladowyBudyń czekoladowy

Budyń czekoladowy to wyśmienita popołudniowa przekąska. Pomimo że słodka, to w dobrze zbilansowanym jadłospisie możesz sobie na nią pozwolić. Tak przyrządzony deser możesz zjeść ze spokojnym sumieniem jeśli po południu wybierzesz się także na dłuższy spacer.

Dla kogo?

Ten podwieczorek jest świetną opcją dla wielbicieli słodkości. Podawany na ciepło, znakomicie rozgrzewa oraz syci organizm.

Na zdrowie!

Tak jak we wszystkim, tak i w spożywaniu dań ze zwiększoną ilością cukru należy zachować umiar. Sekret tkwi jednak we właściwym doborze składników. Przepis na budyń czekoladowy dostarcza do organizmu m.in. cenny wapń (235 mg, czyli 29% RWS i fosfor (227,7 mg, czyli 32,5% RWS), który odpowiada za zdrowe kości i mocne zęby.

Czy wiesz, że?

Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Pierwsze traktuje się głównie jako formę deseru. Podstawowym składnikiem słodkiej masy budyniowej może być między innymi ser, mleko, orzechy albo mak. Do wytrawnej wersji często stosuje się warzywa, gotowane grzyby lub mielone mięso.