
Składniki
1 szklanka
4 sztuki
2 szklanki
1 łyżeczka
75 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały pokrój na pół, praż na suchej patelni. Odstaw.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij widelcem w miseczce, dodaj aromat waniliowy i połącz z suchymi składnikami.
Krok 3
Dokładnie wymieszaj, następnie ręką wyrób ciasto na stole. Zostaw na 2 minuty. Wałkuj po czym wbijaj migdały w ciasto. Zagnieć.
Krok 4
Podziel całość na 2 lub 3 części - i formujemy wałeczki. Kładź na blaszce, posmaruj ją jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w 175 stopniach na lekko złoty kolor.
Krok 5
Wyjmij. Poczekaj aż lekko się ochłodzą, pokrój na kawałki. Rozłóż na blaszce i ponownie włóż do pieca - na 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























