
Składniki
1 szklanka
4 sztuki
2 szklanki
1 łyżeczka
75 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały pokrój na pół, praż na suchej patelni. Odstaw.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij widelcem w miseczce, dodaj aromat waniliowy i połącz z suchymi składnikami.
Krok 3
Dokładnie wymieszaj, następnie ręką wyrób ciasto na stole. Zostaw na 2 minuty. Wałkuj po czym wbijaj migdały w ciasto. Zagnieć.
Krok 4
Podziel całość na 2 lub 3 części - i formujemy wałeczki. Kładź na blaszce, posmaruj ją jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w 175 stopniach na lekko złoty kolor.
Krok 5
Wyjmij. Poczekaj aż lekko się ochłodzą, pokrój na kawałki. Rozłóż na blaszce i ponownie włóż do pieca - na 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej