Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartofle obrać z łupin, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlać litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto z obu stron.

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - Krok 1

Krok 2

Wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - Krok 2

Krok 3

Następnie posypać je przygotowaną mieszanką przypraw: rozkruszamy 3 mini kostki cebulka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/5 łyżeczki chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli.

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej