Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartofle obrać z łupin, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlać litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto z obu stron.

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - Krok 1

Krok 2

Wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - Krok 2

Krok 3

Następnie posypać je przygotowaną mieszanką przypraw: rozkruszamy 3 mini kostki cebulka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/5 łyżeczki chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli.

Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapuśniak góralski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej