Chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
1 litr
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżeczka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kartofle obrać z łupin, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlać litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto z obu stron.

Krok 2
Wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Krok 3
Następnie posypać je przygotowaną mieszanką przypraw: rozkruszamy 3 mini kostki cebulka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/5 łyżeczki chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej