Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

1 kilogram

30 dekagramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę.

Krok 2

Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok.

Krok 3

Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę.

Krok 4

Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady.

Krok 5

Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę.

Krok 6

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami.

Krok 7

Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka warzywna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej