
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
1 kilogram
30 dekagramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę.
Krok 2
Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok.
Krok 3
Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę.
Krok 4
Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady.
Krok 5
Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę.
Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami.
Krok 7
Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej