
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
1 kilogram
30 dekagramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę.
Krok 2
Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok.
Krok 3
Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę.
Krok 4
Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady.
Krok 5
Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę.
Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami.
Krok 7
Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej