Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 dekagramów

4 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę.

Krok 2

Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok.

Krok 3

Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę.

Krok 4

Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady.

Krok 5

Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę.

Krok 6

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami.

Krok 7

Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej