Ciastka z morelą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, miękką Kasię, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.

Krok 2

Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 3

Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wykrawaj foremką kółeczka o średnicy ok. 7 cm.

Krok 4

W co drugim wycinaj mniejszą foremką otwór tak, aby powstały pierścienie.

Krok 5

Morele umyć, obrać i przekroić na pół.

Krok 6

Układaj je na pełnych kółeczkach i przykrywaj pierścieniami.

Krok 7

Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem blaszkę i piecz około 20 minut w 180 st C.

1

Opinie o przepisie

  • Oliwia Beztroska

    Oliwia Beztroska , 08.01.2020

    Wszyscy się zachwycają

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka z moreląCiastka z morelą

Upieczenie rozpływających się w ustach ciastek z morelą to świetny sposób na wykorzystanie tych soczystych, słodkich owoców. Pierwszym krokiem do przygotowania takiego wypieku jest sprawne wyrobienie kruchego ciasta. Kostkę do pieczenia, cukier, żółtka, mąkę oraz kwaśną śmietanę umieść w sporej misce. Najpierw wymieszaj je za pomocą miksera, po czym przełóż powstałą masę na oprószoną mąką stolnicę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek i szklanką lub okrągłą foremką wykrawaj z niego kółka, wycinając mniejszy otwór w połowie z nich. Morele umyj, wypestkuj i podziel na połówki. Każdą z nich układaj na kółeczku z ciasta i przykrywaj tymi z dodatkowymi otworami – w ten sposób powstanie tzw. „okienko”. Gotowe ciasteczka przełóż na wyłożoną pergaminem blachę i piecz, aż nabiorą złocistej barwy. Jeśli chcesz nieco urozmaicić ten wypiek, zastąp morele innymi owocami, np. śliwkami. Przekonaj się, jakie to łatwe.