Ciastka z orzeszkami ziemnymi

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

50 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, jajko, żółtka i mąkę zmiksuj.

Krok 2

Dodaj posiekane lub zmielone orzeszki, skórkę pomarańczową i wszystko wymieszaj.

Krok 3

Łyżką moczoną w ciepłej wodzie nabieraj masę i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Krok 4

Na każdym ciasteczku połóż po kilka orzeszków.

Krok 5

Piecz w 180 st. C około 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z orzeszkami ziemnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Ciastka z orzeszkami ziemnymiCiastka z orzeszkami ziemnymi

Jeśli chcesz upiec proste chrupiące ciasteczka, które sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty, zapisz ten przepis na mini wypieki z orzeszkami ziemnymi. Ich przygotowanie zacznij od utarcia mikserem kostki do pieczenia z cukrem, żółtkami oraz całym jajkiem na puszystą masę. Wsyp do niej niesolone orzeszki ziemne – drobno posiekane lub zmielone. Równie dobrze możesz je zastąpić innymi orzechami, np. laskowymi, włoskimi czy migdałami. Aby nadać wypiekowi cytrusowego aromatu, dodaj także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj, po czym namoczoną w ciepłej wodzie łyżką nabieraj ciasto i nakładaj niewielkie okrągłe porcje na wyłożoną pergaminem blachę. Dla urozmaicenia smaku oraz wyglądu, możesz spłaszczyć ciastka i na każdym z nich położyć po kilka orzeszków. Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Jeśli gotowe ciasteczka wydadzą Ci się mało ozdobne, oblej je cienką strużką czekoladowej polewy, tworząc delikatne paski lub zygzaki. Przekonaj się, jakie to łatwe.