Orzechowe ciasteczka – z masą orzechową: kruche | Przepisy.pl pixel

Orzechowe ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
1132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

970 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2374 osoby zapisały

Udostępnij
Orzechowe ciasteczka

Składniki

ciasto:

220 gramów

120 gramów

100 gramów

320 gramów

krem:

200 gramów

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem i orzechami na gładką masę.

Orzechowe ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj masę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 5 mm i wytnij małe kółka za pomocą np. foremki.

Orzechowe ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w piekarniku przez 12 min. w temperaturze 180 st. C.

Orzechowe ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem: Zmiksuj razem masło, cukier puder i orzechy na gładką, puszystą masę.

Orzechowe ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Kiedy ciastka ostygną, nakładaj krem na jedno ciastko przykrywając i dociskając drugim, powtórz aż do wyczerpania ciasteczek.

Orzechowe ciasteczka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz możesz dodać trochę rumu do kremu - wzmocni jego smak.

3

Opinie o przepisie

  • Iza

    Iza , 21.12.2024

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 09.05.2023

    Czy zamiast orzechów włoskich można dać laskowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechowe ciasteczkaOrzechowe ciasteczka

Orzechy mają tę zaletę, że nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim są powszechnie dostępne, szczególnie jesienią. Naszą propozycją na pyszny i aromatyczny deser z wykorzystaniem orzechów są klasyczne, łatwe ciasteczka. Stanowią idealną słodką przekąską w ciągu dnia, która posmakuje każdemu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli lubicie orzechowe słodkości, przepisu na ciastka z orzechami nie może zabraknąć w waszym deserowym menu! 

Dla kogo?

Kruche ciasteczka to doskonała propozycja dla każdego miłośnika orzechowych smaków. Polubią je także osoby szukające pomysłu na oryginalne, słodkie przekąski.

Na jaką okazję?

Na każdą! Ciasteczka z orzechami są doskonałym uzupełnieniem codziennego słodkiego menu, jak i deserem serwowanym podczas wyjątkowych okazji, takich jak imieniny, urodziny czy święta.

Czy wiesz, że?

Orzechy stanowią, oprócz migdałów, najpopularniejszy składnik krokantów cukierniczych. To posypki przygotowywane z masła i cukru, które charakteryzują się chrupiącą konsystencją. Wykorzystywane są nie tylko do ciast, ale także do lodów i kaw.

Dla urozmaicenia:

Orzechowe ciastka możecie posypać cukrem pudrem. Będzie estetycznie i smacznie!