Ciastko ponczowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

10 dekagramów

8 dekagramów

4 sztuki

2 dekagramy

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 opakowanie

syrop:

25 dekagramów

0.5 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

wierzch:

1 sztuka

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, 2 jajka i szczyptę soli.

Krok 2

Drożdże rozetrzyj z mlekiem i dodaj do mąki.

Krok 3

Wbij pozostałe jajka, wsyp cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny i wyrabiaj ciasto do chwili, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 4

Następnie wlej roztopioną Kasię i jeszcze chwilę wyrabiaj.

Krok 5

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią formy z kominkiem i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Krok 7

Po upieczeniu pozostaw babkę w wyłączonym piekarniku na około 30 minut.

Krok 8

Przygotuj syrop: zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i wanilią. Ostudź i dodaj rum.

Krok 9

Ciasto nasącz syropem.

Krok 10

Otwór w cieście napełnij bitą śmietaną i owocami, możesz też udekorować listkami melisy cytrynowej lub mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastko ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kołacz z kruszonką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej