Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

krem:

0 gramów

500 mililitrów

0.5 szklanki

polewa:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubijamy białka jajek, czekoladę rozpuszczamy razem z Kasią.

Krok 2

Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, masę czekoladową oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając całość łyżką.

Krok 3

Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.

Krok 4

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i zmiksowane truskawki. Krem wkładamy na ok 15 min. do lodówki.

Krok 5

Upieczone ciasto należy przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną część ciasta wykładamy krem, drugą częścią go przykrywamy.

Krok 6

Wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania.

1

Opinie o przepisie

  • Marcelina Gumulak

    Marcelina Gumulak

    Jaki rozmiar tortownicy na ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej