Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi
łatwe
204 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
0.3 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, wodę, olej, mąkę, sól, cukier waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj dokładnie. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Przygotuj 2 naleśniki – jeden posmaruj dżemem truskawkowym, drugi natomiast dżemem pomarańczowym.

Krok 3
Następnie ułóż jeden na drugim i zroluj. Obetnij nierówne końce naleśnika. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami. Gotowe naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem z waniliowymi lodami. Udekoruj owocami oraz miętą lub melisą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi
Naleśniki z dżemem są nie tylko smaczne, ale również uniwersalne – sprawdzą się na drugie śniadanie lub deser. Ich przygotowanie rozpocznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: jajek, mleka, wody, oleju, mąki, a także odrobiny cukru waniliowego oraz skórki startej z pomarańczy. Aby były puszystsze, zamiast zwykłej wody możesz użyć gazowanej. Następnie na rozgrzanej patelni usmaż cienkie placki, po czym posmaruj je dowolnymi dżemami (dobrym wyborem będzie np. miks truskawkowego i pomarańczowego), ułóż jeden na drugim i zroluj. Gotowe naleśniki przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą lub melisą. Dobrym sposobem będzie także ozdobienie ich wybranymi owocami, np. truskawkami, jagodami, malinami, a nawet kawałkami banana lub kiwi. Przygotowane w ten sposób placki serwuj z dodatkiem bitej śmietany oraz pysznymi kulkami lodów waniliowych. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj smaczne naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi według naszego sprawdzonego przepisu.