Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
781 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

30 mililitrów

0.3 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, wodę, olej, mąkę, sól, cukier waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj dokładnie. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - Krok 1

Krok 2

Przygotuj 2 naleśniki – jeden posmaruj dżemem truskawkowym, drugi natomiast dżemem pomarańczowym.

Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - Krok 2

Krok 3

Następnie ułóż jeden na drugim i zroluj. Obetnij nierówne końce naleśnika. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami. Gotowe naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem z waniliowymi lodami. Udekoruj owocami oraz miętą lub melisą.

Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Paweł J.

    Paweł J. , 01.05.2017

    pyszne wyszły!! ale cukier waniliowy to 2 ŁYŻKI? Czy łyżeczki? Ja sypnąłem łyżeczki i były według mnie ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zalewski

    Artur Zalewski , 15.08.2016

    ooo , takiego połączenia jeszcze nie widziałem a co dopiero mieć w ustach ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Szczepaniak

    Jakub Szczepaniak , 12.12.2015

    Dobre polecam. Mama mi zrobiła to nie mogłem sie odczepić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Musioł

    Klaudia Musioł , 11.12.2015

    Pyszne,super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fafcio fafcio

    fafcio fafcio , 23.11.2015

    zdecydowanie polecam. jestem ojcem 7 latka, zrobilem i wyszlo!!!! dziecko poszlo grzecznie spac

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymiNaleśniki z dżemem i lodami waniliowymi

Naleśniki z dżemem są nie tylko smaczne, ale również uniwersalne – sprawdzą się na drugie śniadanie lub deser. Ich przygotowanie rozpocznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: jajek, mleka, wody, oleju, mąki, a także odrobiny cukru waniliowego oraz skórki startej z pomarańczy. Aby były puszystsze, zamiast zwykłej wody możesz użyć gazowanej. Następnie na rozgrzanej patelni usmaż cienkie placki, po czym posmaruj je dowolnymi dżemami (dobrym wyborem będzie np. miks truskawkowego i pomarańczowego), ułóż jeden na drugim i zroluj. Gotowe naleśniki przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą lub melisą. Dobrym sposobem będzie także ozdobienie ich wybranymi owocami, np. truskawkami, jagodami, malinami, a nawet kawałkami banana lub kiwi. Przygotowane w ten sposób placki serwuj z dodatkiem bitej śmietany oraz pysznymi kulkami lodów waniliowych. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj smaczne naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi według naszego sprawdzonego przepisu.