Ciasto czekoladowe z lodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

60 gramów

60 gramów

15 gramów

60 gramów

polewa czekoladowa:

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Obie mąki wymieszaj razem z migdałami. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem.

Krok 2

Do masy żółtkowej, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z migdałami i przestudzoną Kasię. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą pianą.

Krok 3

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką okrągłej formy o średnicy około 22 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 10 minut w 200 °C, a następnie jeszcze 10 minut w 180 °C. Ciasto wystudź.

Krok 4

W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść Kasię, dodaj śmietankę i połamaną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści, a polewa stanie się gładka i gęsta.

Krok 5

Jeszcze ciepłą polewą polej ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek.

Krok 6

Gotowe ciasto pokrój na ćwiartki i podawaj z lodami Carte d'Or Chocolate Cherry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z lodamiCiasto czekoladowe z lodami

To przepis dla fanów słodyczy – dzięki niemu dowiedzą się, jak połączyć dwa desery w jeden i przygotować wyborne ciasto czekoladowe z lodami. Rozpocznij od roztopienia w rondelku kostki do pieczenia i oddzielenia białek od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę, a drugie utrzyj z cukrem. Wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną ze zmielonymi migdałami, aby nadać biszkoptowi delikatności i dodatkowych walorów smakowych. Wymienione składniki zmiksuj z masą żółtkową, a po chwili dolej przestudzoną kostkę do pieczenia oraz pianę białkową – całość ostrożnie wymieszaj. Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Piecz do momentu, aż placek nabierze ciemnozłotego koloru. Z rozpuszczonej czekolady i kostki do pieczenia połączonej ze słodką śmietanką przyrządź gładką i gęstą polewę. Gdy będzie jeszcze ciepła, wylej ją na upieczone ciasto i widelcem wykonaj fantazyjne wzorki. Placek pokrój na kawałki i podawaj z lodami czekoladowymi. Koniecznie przyrządź znakomite ciasto czekoladowe z lodami przy najbliższej okazji.